2022-03-07 17:11:03 PROŠLI EDUKACIJU ZA SOMELIJERE PRVE RAZINE Stručno usavršavanje nastavnika ugostiteljskog posluživanja U želji da se stalno usavršavaju te budu što kvalitetniji u svojoj struci i radu s učenicima, naši nastavnici ugostiteljskog posluživanja Zoran Tomašić i Goran Žižek tijekom veljače ove godine pohađali su somelijerski tečaj 1. razine koji je organizirao Hrvatski sommelier klub, a financijski ga je našim nastavnicima omogućio projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok. Biti somelijer znači biti vrhunski poznavatelj vina čiji su osnovni zadatci pomoći gostima u odabiru vina, brinuti se da im čaše uvijek budu pune, a nepci savršeno zadovoljeni. Uz to, somelijeri su zaduženi i za nabavu različitih vrsta žestica, vode te cigara. Da bi sve to mogli kvalitetno odraditi, moraju imati puno znanja, ali i praktičnog iskustva. Stoga je ova 8-dnevna edukacija bila vrlo kompleksna. U sklopu nje polaznici su učili cijeli niz različitih sadržaja; o ulozi somelijera u modernom restoraterstvu, povijesti vina, vinskim regijama i sortama, enologiji, pjenušcima i specijalnim vinima, pivu, čajevima, kavi, vodi, destilatima i cigarama, tehnikama degustacije vina/putem mirisa i vida, postupcima predstavljanja i posluživanja vina u ugostiteljstvu, enogastronomiji itd. Bili su i u stručnom posjetu plešivičkom vinskom podrumu Griffin, a edukacijom je posebna pažnja bila posvećena vinskim regijama Hrvatske. Cjelokupna edukacija bila je hibridnog tipa, što znači da je jedan dio odrađen online putem platforme Teams, dok je drugi dio odrađen uživo u hotelu Westin u Zagrebu te vinariji Griffin. Edukatori su bili poznati somelijeri Mario Meštrović, Emil Perdec, Ines Matić Matešković i Filip Savić, enolog Tomislav Plavuša te najpoznatiji poznavatelj kave na ovim prostorima Domagoj Trusić. Nastavnici G. Žižek i Z. Tomašić ističu da su ovim tečajem dobili iznimno puno novih stručnih saznanja koja će im biti vrlo korisna u nastavi ugostiteljskog posluživanja zahvaljujući kojima će iz Srednje škole Prelog izlaziti još educiraniji mladi ugostitelji spremni za sve izazove zahtjevnog tržišta rada. Pripremila: Sanja Kovačić
|
Srednja škola Prelog |