2022-05-11 22:48:49 PRVO MJESTO ZA BIO CATERING Vrhunski nastup naših učenika u Zagrebu... U ponedjeljak, 9. svibnja, bio je obilježen Dan Europe. Europska komisija ovu je godinu proglasila Godinom mladih, pa su i sva slavlja tog dana bila posvećena mladima i njihovim aktivnostima. Na natječaju Predstavništva Europske komisije namijenjenom mladima od 16 do 27 godina, koji se odnosio se na osmišljavanje koncepta središnje proslave Dana Europe pobijedili su Srednja škola Zabok i Ekonomski fakultet Zagreb. Jedna od aktivnosti koja je osmišljena u okviru SŠ Zabok je „BIO CATERING“. Riječ je o aktivnosti namijenjenoj svim hrvatskim ugostiteljskim školama u sklopu koje je valjalo osmisliti/kreirati „Bio jelovnik“ u 4 slijeda (hladno i toplo predjelo, glavno jelo i desert), izraditi promotivni letak s normativima, sva jela pripremiti, fotografirati po fazama izrade te o cjelokupnom procesu izraditi videouradak u trajanju do 10-tak minuta. Srednja škola Prelog prijavila se na natječaj, a izazovni zadatak bio je povjeren vrsnoj nastavnici kuharstva Anici Naranđa te učenicima 4. razreda turističko - hotelijerskih komercijalista. Odradili su ga odlično! Pridružila im se i učenica Magdalena Deban koja je svojim znanjem i talentom pomogla svojoj ekipi. Naime, izabrani su među 4 top škole koje su 9. svibnja sudjelovale na centralnoj proslavi Dana Europe u Zagrebu, na lokaciji WESPA SPACES, Heinzelova 60, s početkom u 16.00 sati. Pod palicom Ivane Jukić, pobjednice showa 3-2-1 Kuhaj i Matije Pavlica, chefa bistroa Pod zidom spremala su se jela za mlade bez termičke obrade, zajedno s timovima Srednje škole Zabok, Gospodarske škole Varaždin i Strukovne škole Gospić. Naša je ekipa osvojila izvrsno 1. mjesto. A kako su izgledale pripreme preloškog tima u kojem su bili učenici 4. THK; Veronika Šercer, Tara Klopotan (zamijenila ju je Vinka Crikvenčić), Desimir Sudar i snimatelj Luka Kontrec pogledajte kroz fotografije i video koji su snimili. Evo i videouratka SŠ Prelog: https://www.youtube.com/watch?v=np9zQjV-4_o Valja istaknuti da je cjelokupni posao odrađen u svega tjedan dana, a u okviru priprema posjetili su centar Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu, OPG Šegović u Ivanovcu, OPG Vadlja u Donjem Kraljevcu, obitelj Mlinarić u Donjem Kraljevcu koja se bavi uzgojem krava te ekoimanje Šlavonci iz Vratišinca koje uzgaja škotska goveda. Zahvaljujući njima opskrbili su se većinom namirnica. Proučili su i dosta literature o biodinamici te osmislili i pripremili meni: Kremasti plod na posteljici, Šarenu tjesteninu s bukovačama i medvjeđim listom, Škotski biftek s narančastim korijenom te Cvijet na kremi od bundeve. „Bilo je vrlo izazovno. Izrada jela od ponuđenih namirnica bez pripreme na licu mjesta uz vremensko ograničenje. Pružila sam učenicima podršku, a oni su dali sve od sebe i zato smo jako sretni“, ispričala nam je ponosna mentorica Anica Naranđa. Cijelom timu iskrene čestitke! |
Srednja škola Prelog |