2022-07-19 21:57:15 VRHUNSKE RADIONICE ZA NAŠE MAJSTORE Nastavljamo s edukacijom nastavnika… U okviru projekta ReCeZa koji se financira iz Europskog socijalnog fonda u strukovnim kabinetima Srednje škole Prelog od 28. do 30. lipnja održavao se ciklus od četiri ugostiteljske radionice namijenjen majstorima kuharstva i ugostiteljskog posluživanja. Radionice su održali predstavnici Udruge šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) iz Splita. Glavni ŠKMER-ov predavač, svjetski renomirani edukator Željko Neven Bremec vodio je radionice na temu „Bijela riba – tehnike“ te „Street food“, dok je njegov mlađi, ali vrlo nagrađivani chef i instruktor Petar Vlak imao radionicu na temu „Azijska kuhinja: Trendovi“. Uz to, organizirana je i radionica na temu „Vrhunska vina sjeverozapadne Hrvatske“ koju je održao poznati sommelier i vinski edukator Damir Zrno. U ugodnoj atmosferi i u maniri vrhunskih profesionalaca edukatori i naši polaznici kreirali su cijeli niz fantastičnih specijaliteta. Nabrojimo neke: - tartar i carpaccio od bijele ribe, čips od brancina, riblji temeljac, rižoto od kozica, tikvica i pjenušca, confit od cherry rajčica, marmelada od ljubičaste kapule, začinski krost od dalmatinskih trava i riblji file u njoj, focaccia i rožata - pareno pecivo, ljuto–kisela juha od piletine, pileća bistra juha, povrće u tempuri, proljetne rolice, sečuanska govedina, beskvasni indijski kruh i pileća tikka masala - hladni umak na bazi avokada i začina (Guacamole), sporo pečena svinjska plećka/vrat (Carnitas), topli zeleni umak za punjenje tortilja, takos (Mole Verde), čips od kukuruza s pikantnim umakom od sira i mariniranim povrćem (Nachosi), zarolane tortilje, zapečene punjene tortilje, chili con carne, burger pecivo, meso za burgere i marinirana glazirana svinjska rebarca U okviru vinske radionice bilo je riječi o povijesti vinove loze, sortama i vrstama vina, različitim tehnikama degustacije, načinima posluživanja i ocjenjivanja te pravilima uparivanja s hranom. Dakako, bilo je i degustacija. Radionice je posjetila i profesorica Brankica Kralj, voditeljica ReCeZe koja je zahvalila i polaznicima i edukatorima na sjajnoj sinergiji i odličnom radu. Cilj je ovih radionica unaprijediti sustav obrazovanja srednjoškolaca i odraslih za stvarne potrebe tržišta rada. Sudionici kuharskih radionica: Amos Novak iz Terbotza, Josip Makovec iz Međimurske hiže, Matija Škvorc iz Kneje, Martina Šlibar iz Bajzovih Dvora, Davor Vadlja iz kavane Lovac, Siniša Drk iz pizzerije Rosa te nastavnici kuharstva iz Srednje škole Prelog: Slađana Herman, Vlado Bogomolec, Milena Štajerec i Krunoslav Tilošanec. Na vinskoj su radionici sudjelovali: Jelena Erent i Željka Bačan, nastavnice iz Gospodarske škole Varaždin, Nenad Bosak, voditelj restorana Barok, te Sanja Kovačić, Goran Žižek, Zoran Tomašić i Robert Režek, nastavnici iz SŠ Prelog.
Pripremila: Sanja Kovačić, koordinator Receze u SŠ Prelog |
Srednja škola Prelog |