2022-12-07 08:37:03

RADIONICA IZRADE KOSANE MASTI

Kosane masti  “CLASSIC” i  “WITH MEAT”

Uz svaku svinjokolju ide i proizvodnja  kosane masti koja je odraz povijesti, kulture i tradicije našeg Međimurja. Proizvodnja kosane masti specifična je kako u domaćinstvu tako i u industriji. Ima dugu tradiciju i posebna svojstva zbog udjela sastojaka i načina proizvodnje. U doba kad nam se gotovi proizvodi nude sa svih strana, ugodno je kušati autentične domaće proizvode.

No, tko kaže da uz poznavanje tradicionalnih recepata ne slijedimo i suvremene trendove?

Da se znanje o njihovoj izradi ne bi izgubilo, trude se naši mesari sa svojim profesoricama J. Poljak i G. Žvorc te nam tako ovaj put nude pravu domaću kosanu mast. Prvo smo mogli probati kosanu mast bez dodataka, rekli bismo classic varijantu, a zatim su je izradili s dodatkom pečenog mesa (kosana mast CLASSIC i kosana mast WITH MEAT). U radionicama su sudjelovali učenici mesari  2. razreda: Dario Đuran, Leonardo Kocijan, David Oršoš i Patricio Oršoš te učenici 3. razreda: Kevin Herjavec, Patrik Kolarić i Antonio Jeđud.

Upravo na taj način učenici i profesorice nastoje poticati i promovirati autohtone mesne proizvode, ali i toliko traženo zanimanje mesar. Nek vam je u slast!


Srednja škola Prelog