2023-03-08 22:04:24 PET STUDIJSKIH PUTOVANJA ZA UČENIKE I NASTAVNIKE U PET DESTINACIJA Niz radionica i edukacija na pet lokacija u RH... Spajanje ugodnog s korisnim uvijek je dobitna kombinacija. Dokazalo se to još jednom tijekom proteklog mjeseca (od 20. do 23. veljače 2023. godine) kada je u okviru projekta ReCeZa organizirano pet trodnevnih studijskih putovanja srednjih škola uključenih u taj EU projekt. Učenici i nastavnici Srednje škole Prelog, Srednje škole Zabok, Gospodarske škole Varaždin te Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar bili su u studijskoj posjeti Opatiji, Malom Lošinju, Rovinju, Poreču te Regionalnom centru kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu Osijek. Na studijskom putovanju u Opatiju upoznali su se s konceptom poslovanja i mogućnostima razvoja karijere u okviru hotelskog poduzeća Liburnija hoteli koje ih je primilo i organiziralo razgled kompanije i stručne radionice. Prošetali su uz stručno vodstvo „kraljicom hrvatskog turizma“, bajnom Opatijom, te upoznali njene turističke čari. Posjetili su i Park prirode Učka te OPG Depoli gdje su se upoznali s ekološkom proizvodnjom meda, razgledali zbirku starih alata, pogledali sunčanu elektranu te kušali brojne lokalne specijalitete. Oni koji su se uputili u Mali Lošinj imali su prilike upoznati se s organizacijskom strukturom hotelskog poduzeća Jadranka i sudjelovati na stručnim radionicama vezanim uz razvoj karijera i mogućnostima zapošljavanja u toj kompaniji. Vidjeli su i otočku karnevalsku povorku, posjetili Veli Lošinj i njegove brojne znamenitosti, odslušali predavanje na temu „Dobri dupini u Jadranskom moru“ u Institutu Plavi svijet, posjetiti Muzej Apoksiomen i Miomirisni otočki vrt i jeli najbolje domaće specijalitete u lokalnim tradicijskim ugostiteljskim objektima. U Rovinju su učenici i nastavnici imali organizirani prijem i upoznavanje s organizacijskom strukturom i načinom rada hotelske kompanije Maistra te su imali radionice vezane uz razvoj karijera i mogućnosti zapošljavanja unutar kompanije. Posjetili su i Rovinjski akvarij, razgledali staru gradsku jezgru i crkvu svete Eufemije. Bili su i u posjetu agroturizmu – stanciji Collins poznatoj po proizvodnji domaćih proizvoda poput salame od magarca, magarećeg mlijeka, maslinovog ulja i tartufa. Posjetili su i Limski kanal te kušali brojne istarske specijalitete. Studijsko putovanje u grad Poreč uključivalo je posjet hotelsko-turističkom poduzeću Valamar gdje su se upoznali s njegovom organizacijom i načinom poslovanja, a ljubazni domaćini su ih, kao i u ostalim destinacijama, proveli kroz sve hotelske odjele i službe. Razgledali su grad Poreč, obišli Eufrazijevu baziliku, sudjelovali u radionici za razvoj karijera i zapošljavanje u Valamaru, obišli Limski kanal te pršutarnu i stanciju Buršić. Upoznali su se načinom proizvodnje istarskog pršuta, pancete, ombola i kobasica te sve to i degustirali. Svrha putovanja u grad Osijek bio je posjet Regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Osijek koji je smješten u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek. Voditeljica Centra upoznala ih je s njegovim dosad provedenim te budućim aktivnostima, smjerovima koje redovito obrazuju, stručnim usavršavanjima i cjeloživotnim obrazovanjem. Gosti učenici i nastavnici prezentirali su tradicionalnu kuhinju sjeverozapadne Hrvatske pripremivši puricu s mlincima, štrukle, međimursku gibanicu i klipiće, a domaćini iz Osijeka pripremili su i prezentirali njihova tradicionalna jela, poput šarana na rašljama, fiša i čobanca. Vremena je bilo i za posjet centru Osijeka, obilazak Muzeja Slavonije i razgleda Osječke tvrđe. Posjetili su i zanatsku pivovaru „Mali Div“ gdje su mogli vidjeti proizvodnju i rad pivovare uz degustaciju. Bili su i u mjesto Kopačevo gdje su obišli obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Didin konak“. Voditelj objekta proveo ih je po imanju i upoznao s ponudom koja uključuje smještaj, restoran i vinariju, a nisu izostale i brojne degustacije. Sva putovanja, prema riječima sudionika, bila su odlična jer su im omogućila dodatna znanja za razvoj u struci i budućem profesionalnom razvoju. Puni dojmova i s brojnim fotografijama svi su se vratili ozarenih lica, a dio cjelokupne atmosfere dočaravaju njihove fotografije.
Pripremila: Sanja Kovačić, koordinator projektnih aktivnosti projekta ReCeZa u SŠ Prelog |
Srednja škola Prelog |