2023-04-30 20:33:09

DANI TURIZMA I UGOSTITELJSTVA U ZAGORJU

Sudjelovali smo na zanimljivoj manifestaciji

Od 18. do 20. travnja ove godine u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok u Zagrebu je organizirana manifestacija „Dani turizma i ugostiteljstva u Zagorju“. U okviru manifestacije održane su strukovne kulinarske i vinske radionice, prodajna izložba OPG-ova Sjeverozapadne Hrvatske te Okrugli stol.

Na strukovnim radionicama u Turističko-ugostiteljskom učilištu Zagreb sudjelovali su naši nastavnici: Slađana Herman, Anica Naranđa, Vlado Bogomolec, Robert Režek, Danijel Naranđa i Krunoslav Tilošanec.

Majstor Hrvoje Zirojević, koji svoju kulinarsku filozofiju temelji na morskim plodovima i jedan je od najpoznatijih hrvatskih kuhara na svijetu, podučio ih je  kako napraviti hladni morski pjat (ceviche s hladnim čajem od kamenice i gina, cannol od tune punjen guščjom jetrom, savur od plave ribe) i topli morski pjat (linquine s plavim rakom, kozicama i ribanim kamenicama, dimljeni rižoto s karameliziranim sladoledom od sira, njoki punjeni sa škampom i pršutom). Slovenska slastičarka, kuharica, političarka i tv osoba Alma Rekić podučavala ih je kako napraviti vegetarijansko jelo od mrkve, komorača, svježeg i kozjeg sira, te Restoranski desert; mousse od tamne čokolade s tekućom malinom, kremom od manga, crumble-om od lješnjaka, sorbetom od kiselog vrhnja s anisom i želeom od maline.  Vinska poduzetnica Karmela Tancabel održale je dvije vinske radionice pod nazivom: najznačajnije sorte za sljubljivanje s jelima i putovanje vinskim regijama kroz svečani meni.

Trećeg dana, kada je manifestacija službeno otvorena, sudjelovali su ravnatelj Tomislav Gregur, stručna suradnica Tanja Lilić i koordinatorica na projektu Sanja Kovačić. Otvorenje je bilo u Mađarskom kulturnom centru na Europskom trgu. Uvodne riječi održali su ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije u Ministarstvu turizma i sporta RH Slavko Štefičar te Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Voditeljica RCKTU Zabok, Veronika Kolman predstavila je aktivnosti projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, a potom je slijedila prezentacija “Veszprém-Balaton 2023 – European Capital of Culture – EPK projekt kao pokretač međuregionalne i međunarodne suradnje u HORECA edukaciji”, koju je održao glavni savjetnik Zoltan Meszaros.

 

Uslijedio je Okrugli stol „Edukacija – ključ uspjeha u turizmu“ u kojem su sudjelovali direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, osnivač i dekan Algebre Mislav Balković, predstojnica Zavoda za turizam, Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija Dora Smolčić Jurdana, direktorica Olivia Green Camping Tisno Stanka Karažija te ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec. Program je završio panelom “Važnost međunarodne suradnje u edukacijskim projektima.”

Tog je dana na Europskom trgu održan i sajam OPG-ova i drugih ponuđača domaćih proizvoda Sjeverozapadne Hrvatske. Predstavnik iz Međimurja bio je Obrt za trgovinu i usluge Ljutomania iz Male Subotice. Osim u domaćim proizvodima posjetitelji sajma mogli su uživati u degustaciji  bezalkoholnih koktela i mini zalogaja, prezentaciji izrade štrukli kao i sjajnom nastupu glazbenog dua Videk&Tonček koji pridonijeli odličnom ozračju.

                                    

Pripremila: Sanja Kovačić


Srednja škola Prelog