2023-10-24 11:46:37

ODRŽAN "INTERSLAST" 2023.

Na edukaciji sudjelovale i naše profesorice Snježane Janković i Jasminka Kalšan

 

U hotelu Well u Tuhelju prošlog utorka, 17. listopada 2023. godine održan je 12. Interslast, internacionalni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva. Na njemu je bilo preko 400 sudionika iz cijele Hrvatske i svijeta. Mnogi su se natjecali, a neki su bili na edukaciji, poput naših profesorica Snježane Janković i Jasminke Kalšan koje kažu:

„Skup je obilovao zanimljivim predavanjima inozemnih i domaćih predavača iz područja nutricionizma, biotehnologije, farmacije, slastičarstva, konditorstva i sladoledarstva. Između predavanja bile su organizirane radionice izrade ukrasa od šećera, mnogobrojne degustacije i izložbe prigodnih slastica. Na ovom kongresu bilo je izloženo preko 200 vrsta kolača iz različitih dijelova naše zemlje te gostujućih zemalja Slovenije, Armenije i Australije. Organizacija je bila impresivna, a iznimno smo zadovoljne novim spoznajama koje su nam kroz predavanja i radionice bile ponuđene. Posebno su dojmljive bile informacije o tatarskoj heljdi, novoj sorti već poznate žitarice s boljim reološkim svojstvima, o slasticama od riže, azuki graha, macha čaju i enogastronomskoj kulturi u Japanu, te aspartamu, sladilu koje je ušlo u gotovo sve pore prehrambene industrije, a čije učestalo korištenje dokazano izaziva kancerogene promjene u tijelu i stvara uvjete za nastanak dijabetesa. Saznale smo i koja je razlika između klasičnog sladoleda i ručno rađenog zanatskog gelata, u čemu je tajna izrade Bledske kremšnite i originalne australske Pavlove rolade. Sve naučeno implementirat ćemo u svoj teoretski rad i praktične vježbe s ciljem osuvremenjivanja nastave, što jednako kao i permanentno usavršavanje treba biti neizostavni dio i konstanta našeg obrazovnog sustava.“

  

Usavršavanje u okviru Interslasta omogućeno je uz financijsku potporu EU projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok.  

 

Pripremila: Sanja Kovačić

 

Srednja škola Prelog