2023-10-26 15:17:08 NAŠI NASTAVNICI NA MEĐUNARODNOJ EDUKACIJI U GRADU S "NAJBOLJOM HRANOM NA SVIJETU" Još jednu mogućnost za sjajnu stručnu edukaciju i to u Španjolskoj dobilo je troje naših nastavnika iz Aktiva ugostiteljstva. Nastavnice kuharstva Slađana Herman i Anica Naranđa te nastavnik ugostiteljskog posluživanja Zoran Tomašić boravili su od 7. do 11. listopada 2023. godine u San Sebastianu, gradu smještenom u regiji Baskiji, na sjeveru Kraljevine Španjolske. Cilj boravka bio je stjecanje novih znanja i vještina koje će koristiti u svom profesionalnom radu s učenicima. Stručno studijsko putovanje organizirano je i financijski omogućeno u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, a uključivalo je niz aktivnosti kroz koje su se mogli uvjeriti da Španjolci uistinu znaju što je dobra kuhinja, te da San Sebastian s pravom nosi titulu jednog od gradova s najboljom hranom na svijetu. Zajedno s ostalim nastavnicima iz škola i fakulteta uključenih u projekt ReCeZa sudjelovali su u prezentaciji rada restorana Amelia by Paulo Airaudo u kojem se sva jela spravljaju od svježih namirnica malih lokalnih proizvođača, s naglaskom na visokokvalitetnoj ribi i plodovima mora, kombinirajući pritom tradicionalnu baskijsku gastronomiju s internacionalnom. Kroz menu od čak 13 sljedova i sami su se mogli uvjeriti zašto ovaj prestižni restoran ima dvije Michelinove zvjezdice. Posjetili su ondje i Baskijski kulinarski centar, jedan od najpoznatijih i najinovativnijih u svijetu, osnovan 2009. godine sa svrhom obrazovanja, istraživanja, inovacije i promicanja gastronomije. Ovaj je centar dio Fakulteta gastronomskih znanosti pri Sveučilištu Mondragon i Centra za inovacije i istraživanja, BBC inovation. Osim što su naši nastavnici obišli tu uglednu instituciju, sudjelovali su i na predavanju profesora Davida Mora, čovjeka koji slovi za jednog od 150 najutjecajnijih profesionalaca u španjolskom turizmu, a u Baskijskom kulinarskom centru trenutno je koordinator magistarskog studija Gastronomije. Bili su potom na kongresu Gastronomike, na kojem se okupljaju kuhari iz cijelog svijeta da bi podijelili i razmijenili znanja i najnovija postignuća u tradicionalnoj i finoj kuhinji. Prošli su i radionice tamošnjih poznatih chefova s Michelinovim zvjezdicama. Kongres uključuje i ekskluzivne degustacije vina, sajam delicija te natjecanje u pripremi jela „od uličnih zalogaja do restoranskih delicija“. Natjecatelje ocjenjuje stručna publika, pa su tako priliku za ocjenjivanje imali i naši predstavnici. Puno aktivnosti u nekoliko dana, no kako su naši nastavnici iskusni profesionalci, brzo su se snašli i zapratili sve što se oko njih događalo i što im se u ovom španjolskoj „prijestolnici hrane“ nudilo. Napisala: Sanja Kovačić |
Srednja škola Prelog |