2023-11-22 20:57:25 PARIŠKO ISKUSTVO RAVNATELJA TOMISLAVA GREGURA Studijsko putovanje u Francusku Projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok koji traje od 2020. godine i u kojem je Srednja škola Prelog jedan od partnera do kraja ove kalendarske godine bit će završen. U okviru projekta održan je cijeli niz domaćih i inozemnih edukacija kako za učenike, tako i za nastavnike. Posljednja edukacija realizirana je prošlog tjedna, od 13. do 18. studenog u francuskoj prijestolnici - Parizu. Kad pomislimo na najbolje kuhinje svijeta, među prvima koja većini padne na pamet, francuska je kuhinja. Usklađivanje okusa, mirisa, tehnika izrade i besprijekornog serviranja hrane, upotpunjene u pravilu finim vinima, odlika je koju francuski kuhari njeguju stoljećima. Koliko su u tome uspješni, najbolje potvrđuje činjenica da je njihova cjelokupna gastronomija uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Dio šarma, ljepote, sklada i finoće francuske enogastronomije imao je prilike iskusiti i Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog koji je na ovom studijskom putovanju bio zajedno s partnerima iz Srednje škole Zabok, Gospodarske škole Varaždin i Turističko– ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar. U okviru putovanja posjetili su Ecole Ducasse – Paris Studio, instituciju u kojoj su učenje, razmjena znanja i kreiranje novih gastronomskih trendova temeljni postulati. Osnivač škole je Alain Ducasse, jedan od najnagrađivanijih kuhara na svijetu, koji trenutno vodi tri restorana od kojih svaki ima tri Michelinove zvjezdice; u Monaku, Parizu i Londonu. Školu kontinuirano pohađa preko tisuću polaznika iz cijeloga svijeta koji uče „male tajne velikih kuhara“. Gosti iz Hrvatske, među kojima i ravnatelj T. Gregur razgledali su cijelu školu, informirali se o filozofiji i konceptu njena poslovanja te prošli kroz jednu praktičnu radionicu. Posjetili su i Le Cordon Bleu, svjetski poznatu obrazovnu instituciju za pružanje najviše razine kulinarskih i ugostiteljskih poduka. Tamo su imali priliku prisustvovati radionici slavnog pastry chefa Emanuela Martelli koji ih je podučio tajnama tehnike pripreme macarona, luksuznih francuskih kolačića izrađenih od bjelanjaka, šećera, bademovog brašna i prehrambenih boja. Bili su i u regiji Loire u posjeti vinarijama Caves Ambacia te Domaine Dutertre, a potom i u regiji Champagne gdje su razgledali svjetski poznate vinarije za proizvodnju šampanjca; Moet&Chandon i Champagne Charles Mignon. U okviru posjeta razgledali su i neke od najvećih turističkih atrakcija Pariza poput Eiffelovog tornja i muzeja Louvre. Napisala: Sanja Kovačić |
Srednja škola Prelog |