2023-12-17 17:30:56 ISKORAK U AVANTURU ZA ZDRAV ŽIVOT Predstavljen projekt Sv. Hildegarda - zdrava jezgra u nama U srijedu 6. prosinca 2023. u školskoj knjižnici održano je zanimljivo edukativno predavanje o piru, drevnoj žitarici, rođaku današnje pšenice. Gospodin Josip Sršan iz Peklenice ispričao nam je vlastito iskustvo sjetve ove zdrave vrste pšenice, a Jasenka Poljak, prehrambena tehnologinja u Srednjoj školi Prelog iznijela je nutricionistički pogled na ovu žitaricu. Program je vodila Lorena Turk, učenica 4. THK razreda, a s istraživačkim i praktičnim dijelovima projekta pod nazivom ˝Iskorak u avanturu za zdrav život; Sv. Hildegarda – zdrava jezgra u nama˝ prisutne učenike i nastavnike upoznala je Iva Malek iz 2. G razreda. Plakate za prezentaciju u Canvi izradile su Iva Malek i Melani Mihoci uz mentorstvo profesorice Tajane Štefok.
Na početku samog projekta proveli smo upitnik o tome znaju li učenici što je pir i jesu li ga probali jesti te znaju li tko je bila sv. Hildegarda. Tijekom projekta učenici 3. KU razreda s profesoricom Kristinom Jančec uvježbavali su srednjovjekovno pismo, a prije toga pogledali su dokumentarni film HRT-a Tajnoviti srednji vijek - epizoda Želudac te su guglali i razgovarali o sv. Hildegardi. Isti učenici s profesoricom Anicom Čerepinko pripremili su zanimljiva pitanja vezana za temu za goste predavače. Predavanje je završilo degustacijom zdravih proizvoda od pira koje su pripremili učenici Srednje škole Prelog na praktičnim radionicama uz mentorstvo nastavnica Jasenke Poljak i Anice Naranđa. Uz popularne energetske kekse pireke, mafine od pira i zlevanku od kukuruznog i pirovog brašna okrijepili smo se, prema preporuci sv. Hildegarde, nezaslađenim čajem od komorača.
|
Srednja škola Prelog |