2024-10-27 16:42:44 ŠARENI I ZDRAVI ZALOGAJČIĆI POVODOM SVJETSKOG DANA KUHARA Izrada pull and pork burgera Kuharice i kuhari vrijedni su ljudi bez kojih je svijet teško zamisliv, a Srednja škola Prelog još i teže. Svake godine 20. listopada na međunarodnoj razini oni obilježavaju svoj dan s ciljem promicanja kuharske struke. Međunarodni dan kuhara u Srednjoj školi Prelog ove su godine obilježili polaznici 3. razreda kuhara predvođeni strukovnim nastavnicima kuharstva Krunoslavom Tilošancem i Danijelom Naranđom. Kako je SŠ Prelog od ove godine uključena u program SHE; mrežu škola za zdravlje u Europi i to pod geslom „Zdravo je pravo“ ovom su aktivnošću promicali ono što i sam program promiče: istraživanjem, dijeljenjem primjera dobre prakse poticali su jedni druge na promicanje zdravih navika u školi i struci, koristeći pritom nutritivno visokovrijedne namirnice lokalnog podrijetla. Iskusni nastavnici i znatiželjni mladi kuhari maturalnog razreda za tematsku okosnicu odabrali su popularno jelo današnjice – „pull and pork burgere“.
Zajedno su istražili moguće načine pripreme i kombinacije sirovinskog sastava, vodeći se pri tom željom da sve bude čim više lokalnog podrijetla i prvenstveno zdravo. Osmislili su recepture za tijesto koje su izradili u raznim bojama; koristeći za bojanje tijesta u crno crnilo sipe, za bojanje tijesta u crveno sok od cikle te šafran za bojanje tijesta u žuto. Pripremljeno tijesto punili su potom junećim obrazima te svinjskom lopaticom mariniranom i spremljenom tehnikom „trgane svinjetine“. Sve su punili lokalnim povrćem: zeljem, mrkvom, paprikom, krastavcima, mrkvom i rajčicama. Krajnji rezultat – okusi i mirisi „da ti pamet stane od užitka“! A kako danas ima sve više i onih koji nisu pristaše mesnih jela, osmislili su nešto i za njih - prekrasne i ukusne ražnjiće izrađene od paprike, tikvica, patliđana i tofu sira. Čarobno, zar ne?! Napisala: Sanja Kovačić |
Srednja škola Prelog |