2025-01-26 15:01:03

RADIONICA ZDRAVIH ZALOGAJA

Priprema jela za oboljele od celijakije

Praćenje trendova u pripremi zdrave hrane za osobe oboljele od celijakije i sličnih bolesti postalo je ključno u suvremenoj prehrani. S obzirom na to da osobe s celijakijom ne smiju konzumirati gluten, a mnoge druge slične bolesti također zahtijevaju posebnu pažnju u odabiru namirnica, važno je biti u trendu s novim saznanjima, proizvodima i metodama pripreme hrane.

Noviteti u području bezglutenske prehrane i alternative za tradicionalne sastojke omogućuju bolje probavljanje, poboljšanje nutritivnih vrijednosti obroka i bolju kvalitetu života oboljelih. Također, trendovi poput upotrebe lokalnih, organskih i prirodnih sastojaka, kao i edukacija o sigurnim praksama pripreme, pomažu u smanjenju rizika od kontaminacije glutenom i drugih alergena, čime se osigurava zdraviji i sigurniji način prehrane. O svemu tome slušali su naši budući slastičari na radionici koju su vodile Marija Goričanec i Samanta Purić iz Udruge oboljelih od celijakije SZ Hrvatske. Sa svojim strukovnim nastavnikom Vladom Turekom izradili su savijaču sa sirom, slatku čašu od prosa, palačinke od heljde s nadjevom od grčkog jogurta i preljevom od borovnica, pitu od jabuka, popularni mousse od čokolade i slanutka te roladu od čokolade. 

Ova je aktivnost također realizirana u okviru projekta SHE u koje je uključena Srednja škola Prelog.


Srednja škola Prelog