2025-05-31 22:43:14 UTVRĐIVANJE PRISUTNOSTI UMJETNIH BOJILA U ŽUMANJCIMA Realizacija školskog projektnog istraživanja Znate li koje boje treba biti žumanjak? Intenzivnije obojeni žumanjak je bolji? Što bi trebali kupovati? Ovo su neka od pitanja koja u nama izazivaju dileme. Zbog različitosti u boji, odlučili smo provesti istraživanje postoje li na tržištu jaja koja sadrže umjetna bojila u žumanjcima, a istovremeno smo htjeli saznati navike potrošača kada se odluče za kupnju jaja. Nositelji projekta su nastavnici Davor Hostić, prof. izvrstan savjetnik iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin i Jasminka Kalšan, prof. savjetnik iz Srednje škole Prelog Glavne pretpostavke su bile: Na temelju široke palete nijansi boja žumanjaka, da jaja koja mi, potrošači, kupujemo možda sadrže umjetne boje. To je ujedno bila i naša glavna pretpostavka. da su potrošači uvjereni u kvalitetu jaja kada ih kupuju i da obraćaju pažnju na cijenu.U anketi su sudjelovali učenici i roditelji učenika Srednje škole Prelog i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin Većina farmi koje su okrenute masovnoj proizvodnji jaja svoje kokoši hrani hranom koja sadrži ekstrakte ksantofila(smeđa boja u biljkama) i luteina( boja u zelenom lisnatom povrću). Prehrana bogata lišćem nevena, žutim kukuruzom, zelenom hranom poput lucerne, narančinim korama, algama, mrkvom i sjemenkama stvara narančastu nijansu žumanjka. S druge strane, svijetli - gotovo bijeli - žumanjak znači da u prehrani kokoši koje nose ta jaja dominira sirak, zrno biljke koja sadrži manje pigmentacije od žutog kukuruza ili mrkve. Što se tiče žumanjaka koji su crvenkaste ili crveno-narančaste boje, nijansa dolazi od ekstrakta ksantofila zvanog zeaksantin, koji se nalazi u tamnocrvenim ili zelenim biljkama kao što su paprika, kelj, špinat i brokula. Ovi tamniji žumanjci obično su bogatiji hranjivim tvarima poput omega-3, karotenoida i luteina. Iako su prirodni pigmenti poželjniji, njihova dostupnost i jačina mogu biti nedosljedni, što neke proizvođače navodi na korištenje sintetičkih bojila kako bi postigli ujednačenu obojenost žumanjka. Kantaksantin i Beta-apo-8'-karotenal su široko korišteni sintetički pigmenti u peradarskoj industriji. Proizvode tamno narančasto-crvenu nijansu i učinkoviti su u malim količinama. Međutim, njihova je upotreba regulirana zbog zabrinutosti oko potencijalnih učinaka na zdravlje.
U eksperimentalnom radu utvrđivali smo prisutnost umjetnih bojila u žumanjcima jaja, koristeći metodu koja se temelji na obezbojenju prirodnih bojila dušičnom kiselinom. NaNO2+HCl→NaCl+HNO2 Hipoteze projektnog istraživanja 1. Jaja koja sadrže umjetna bojila nalaze se na policama trgovina i drugdje. 2. Umjetna bojila nisu prisutna u domaćim jajima. 3. Postoji razlika u izgledu žumanjka bez umjetnih boja i onih s umjetnim bojama. 4. Potrošačima su kod odabira jaja važni cijena i kvaliteta. Eksperimentalni dio napravljen je u kemijskom laboratoriju Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Opis rada: Kemikalije mješavina alkohola i etera (10 ml 96% etanola + 30 ml dietiletera) 5% otopina NaNO2 konc. HClLaboratorijska oprema Čaša (100 ml) Staklena šipka Epruvete Stakleni lijevak naborani filter papir 2 mjerne pipete (5 ml)Odvojili smo žumanjke od bjelanjaka i žumanjke dobro homogenizirali. Dodali smo 10-15 ml mješavine alkohola i etera u malo žumanjka i dobro promiješati. Filtracijom smo odvojili Žutu alkoholno etersku otopinu od pahuljičastog ostatka. u 5 ml bistre otopine smo dodali 1 ml 5% otopine NaNO2 i nekoliko kapi HCl i snažno protresti. Dušična kiselina nastala iz NaNO2 i HCl, obezbojuje prirodne žumanjke, ali ne obezbojuje umjetna bojila. U istraživanju smo koristili uzorak od 8 jaja različitih proizvođača i dobavljača iz raznih načina uzgoja. uzorak Način uzgoja Prisutnost boje nakon dodatka kemikalija 1 Kavezni uzgoj DA 2 Slobodan uzgoj NE 3 Kavezni uzgoj DA 4 Podni uzgoj DA 5 Kavezni uzgoj DA 6 Slobodni uzgoj NE 7 Kavezni uzgoj DA 8 Kavezni uzgoj DA
Eksperimentom smo otkrili da sva nasumično odabrana jaja kupljena od različitih proizvođača ili dobavljača, sadrže umjetne boje, osim 2 uzorka koja su iz ekološkog uzgoja. Boja žumanjka utječe na našu percepciju njegove ukusnosti Jaja koja nisu intenzivno obojenog žumanjka, teže se prodaju što sigurno nije u interesu proizvođača. Sva su jaja na tržištu kontrolirana kao i hrana kojom se utječe na boju žumanjka. REZLUTATI POKUSA Kupovne navike potrošača odredili smo metodom anketiranja Rezultati ankete: Anketom koju smo proveli u SŠ Prelog i Varaždin među kolegama, učenicima i roditeljima, otkrili smo da unatoč trenutno nižoj kupovnoj moći, potrošači prvo gledaju na kvalitetu, a tek onda na cijenu jaja. Zaključak: Ipak, možete bezbrižno jesti žumanjke bilo koje boje; svi oni imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti. Boja jaja jednostavno ukazuje na vrstu nutrijenata koje unosite, a ne na to koliko nutrijenata ima. Industriji proizvodnje jaja u interesu je prilagoditi se tržištu, što se postiže dodatkom umjetnih boja u hranu kokoši. Takva hrana je pod kontrolom stručnjaka i sigurna je za upotrebu. U prilogu možete pogledati cijeli dokument s rezultatima ankete. |
Srednja škola Prelog |