2025-05-31 22:43:14

UTVRĐIVANJE PRISUTNOSTI UMJETNIH BOJILA U ŽUMANJCIMA

Realizacija školskog projektnog istraživanja

Znate li koje boje treba biti žumanjak? Intenzivnije obojeni žumanjak je bolji? Što bi trebali kupovati?

Ovo su neka od pitanja koja u nama izazivaju dileme.

Zbog različitosti u boji, odlučili smo provesti istraživanje postoje li na tržištu jaja koja sadrže umjetna bojila u žumanjcima, a istovremeno smo htjeli saznati navike potrošača kada se odluče za kupnju jaja.

Nositelji projekta su nastavnici Davor  Hostić, prof. izvrstan savjetnik iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin i Jasminka Kalšan, prof. savjetnik iz Srednje škole Prelog

Glavne pretpostavke su bile:

Na temelju široke palete nijansi boja žumanjaka,  da jaja koja mi, potrošači, kupujemo možda sadrže umjetne boje. To je ujedno bila i naša glavna pretpostavka.  da su potrošači uvjereni u kvalitetu jaja kada ih kupuju  i da obraćaju pažnju na cijenu.

U anketi su sudjelovali učenici i roditelji učenika Srednje škole Prelog i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin

Većina farmi koje su okrenute masovnoj proizvodnji jaja svoje kokoši hrani hranom koja sadrži ekstrakte ksantofila(smeđa boja u biljkama) i luteina( boja u zelenom lisnatom povrću). 

Prehrana bogata lišćem nevena, žutim kukuruzom, zelenom hranom poput lucerne, narančinim korama, algama, mrkvom i sjemenkama stvara narančastu nijansu žumanjka. S druge strane, svijetli - gotovo bijeli - žumanjak znači da u prehrani kokoši koje nose ta jaja dominira sirak, zrno biljke koja sadrži manje pigmentacije od žutog kukuruza ili mrkve.

Što se tiče žumanjaka koji su crvenkaste ili crveno-narančaste boje, nijansa dolazi od ekstrakta ksantofila zvanog zeaksantin, koji se nalazi u tamnocrvenim ili zelenim biljkama kao što su paprika, kelj, špinat i brokula. Ovi tamniji žumanjci obično su bogatiji hranjivim tvarima poput omega-3, karotenoida i luteina.

Iako su prirodni pigmenti poželjniji, njihova dostupnost i jačina mogu biti nedosljedni, što neke proizvođače navodi na korištenje sintetičkih bojila kako bi postigli ujednačenu obojenost žumanjka.

Kantaksantin i Beta-apo-8'-karotenal su široko korišteni sintetički pigmenti u peradarskoj industriji. Proizvode tamno narančasto-crvenu nijansu i učinkoviti su u malim količinama. Međutim, njihova je upotreba regulirana zbog zabrinutosti oko potencijalnih učinaka na zdravlje.

 

U eksperimentalnom radu utvrđivali smo prisutnost umjetnih bojila u žumanjcima jaja, koristeći metodu koja se temelji na obezbojenju prirodnih bojila dušičnom kiselinom.

NaNO2+HCl→NaCl+HNO2

Hipoteze projektnog istraživanja

1. Jaja koja sadrže umjetna bojila nalaze se na policama trgovina i drugdje.

2. Umjetna bojila nisu prisutna u domaćim jajima.

3. Postoji razlika u izgledu žumanjka bez umjetnih boja i onih s umjetnim bojama.

4. Potrošačima su kod odabira jaja važni cijena i kvaliteta.

Eksperimentalni dio napravljen je u kemijskom laboratoriju Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Opis rada:

 Kemikalije

mješavina alkohola i etera (10 ml 96% etanola + 30 ml dietiletera) 5% otopina NaNO2 konc. HCl

Laboratorijska oprema

Čaša (100 ml) Staklena šipka Epruvete Stakleni lijevak naborani filter papir 2 mjerne pipete (5 ml)

Odvojili smo žumanjke od bjelanjaka i žumanjke dobro homogenizirali. Dodali smo 10-15 ml mješavine alkohola i etera u malo žumanjka i dobro promiješati. Filtracijom smo odvojili Žutu alkoholno etersku otopinu od pahuljičastog ostatka. u 5 ml bistre otopine smo dodali 1 ml 5%  otopine NaNO2 i nekoliko kapi HCl i snažno protresti. Dušična kiselina nastala iz NaNO2 i HCl, obezbojuje prirodne žumanjke, ali ne obezbojuje umjetna bojila.

U istraživanju smo koristili uzorak od  8 jaja različitih proizvođača i dobavljača iz raznih načina uzgoja.

uzorak

Način uzgoja

Prisutnost boje nakon dodatka kemikalija

1

Kavezni uzgoj

DA

2

Slobodan uzgoj

NE

3

Kavezni uzgoj

DA

4

Podni uzgoj

DA

5

Kavezni  uzgoj

DA

6

Slobodni  uzgoj

NE

7

Kavezni uzgoj

DA

8

Kavezni uzgoj

DA

 

Eksperimentom smo otkrili da sva nasumično odabrana jaja kupljena od različitih proizvođača ili dobavljača, sadrže umjetne boje, osim 2 uzorka koja su iz ekološkog uzgoja. Boja žumanjka utječe na našu percepciju njegove ukusnosti Jaja koja nisu intenzivno obojenog žumanjka, teže se prodaju što sigurno nije u interesu proizvođača.  Sva su jaja na tržištu kontrolirana kao i hrana kojom se utječe na boju žumanjka.

REZLUTATI POKUSA

Kupovne navike potrošača odredili smo metodom anketiranja

Rezultati ankete:

Anketom koju smo proveli u SŠ Prelog  i Varaždin među kolegama, učenicima i roditeljima, otkrili smo da unatoč trenutno nižoj kupovnoj moći, potrošači prvo gledaju na kvalitetu, a tek onda na cijenu jaja.

Zaključak:

Ipak, možete bezbrižno jesti žumanjke bilo koje boje; svi oni imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti. Boja jaja jednostavno ukazuje na vrstu nutrijenata koje unosite, a ne na to koliko nutrijenata ima. Industriji proizvodnje jaja u interesu je prilagoditi se tržištu, što se postiže dodatkom umjetnih boja u hranu kokoši. Takva hrana je pod kontrolom stručnjaka i sigurna je za upotrebu.

U prilogu možete pogledati cijeli dokument s rezultatima ankete.


Srednja škola Prelog