2025-10-07 22:21:05 VIŠEDNEVNO OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA TURIZMA U SREDNJOJ ŠKOLI PRELOG Pregršt inovativnih aktivnosti Svjetski dan turizma obilježava se već 45 godina odlukom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) s ciljem podizanja svijesti o važnosti turizma te njegovom društvenom, kulturnom i gospodarskom utjecaju u svijetu. Iako je službeni datum obilježavanja 27. rujna, u Srednjoj školi Prelog ovaj je značajan dan — posebno važan za školu turističko-ugostiteljskog usmjerenja — obilježen tijekom više dana različitim aktivnostima. Zero waste gastronomija – nova era turizma u Međimurju U suradnji učenika 4. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista i 1. razreda pomoćnih kuhara i pomoćnih konobara nastao je zajednički rad na temu „Zero waste gastronomija – nova era turizma u Međimurju“. Hrana za zdravlje i mir U duhu tradicije, održivosti te korištenja lokalnih i sezonskih namirnica učenici 2. i 3. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista osmislili su i proveli projekt „Hrana za zdravlje i mir“ koji su predstavili javnosti u sklopu manifestacije Čakovec Weekend – Jesen. Poanta projekta bila je izrada vlastitih receptura za domaće džemove, gibanice i vafle od jesenskih plodova iz domaćih vrtova. Učenici su koristili jabuke, smokve, šljive, mak, sir, zelje, orahe i cimet. Idealno maturalno putovanje Učenici 3. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista zajedno sa svojom razrednicom Sanjom Kovačić istraživali su europske destinacije pogodne za idealno maturalno putovanje — one koje spajaju kulturno-povijesne sadržaje, zabavni duh, brigu o okolišu i dobar omjer cijene i kvalitete.
Šetnjica do Marine Učenici 1. razreda tehničara za ugostiteljstvo i 1. razreda kuhara sudjelovali su u aktivnosti pod nazivom „Šetnjica do Marine“. U pratnji profesorice Sanje Kovačić te starijih hotelijera Elizabete Srpak i Andreja Pintarića, učenici su prošetali od škole do hotela Panorama gdje ih je dočekala vlasnica gđa. Dragica Domjanić. Upoznala ih je s ugostiteljskim traktom hotela te sportskim i rekreacijskim sadržajima koje objekt nudi. Posebno ih je oduševio dio hotela u izgradnji — nova dvorana za domjenke s kuhinjom i konobarskim officeom te budući wellness centar. Nakon obilaska hotela učenici su prošetali do sportsko-rekreacijske zone Marina, upoznali njezine sadržaje i zanimljivosti te se na kraju družili u ugostiteljskom objektu Marina gdje su istražili glavne i sporedne ugostiteljske sadržaje — u skladu s nastavnim programom modula Organizacija rada u ugostiteljstvu. Pomoću svih navedenih aktivnosti učenici Srednje škole Prelog još su jednom pokazali svoju kreativnost, timski duh, ekološku osviještenost i ljubav prema turizmu i ugostiteljstvu — područjima u kojima će sutra sami stvarati i razvijati održivu budućnost. Sve aktivnosti ujedno su dio ovogodišnjeg međunarodnog programa SHE (Schools for health in Europe) u koji je Srednja škola Prelog uključena.
|
Srednja škola Prelog |