2014-04-16 09:21:49

Gastromanija je sve bliže

U prostorijama Srednje škole Prelog 8. travnja 2014. održana je konferencija za novinare učenika ŠS Prelog na kojoj su učenici predstavili projekt Gastromanija.

Početkom ove godine Ministarstvo turizma raspisalo je natječaj na koji su se mogle javiti srednje strukovne škole koje upisuju turističke i ugostiteljske smjerove te ponuditi svoje ideje u obliku projekata kojima bi ponudile nove sadržaje u turizmu, s ciljem razvoja nekog od turističkih proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma, te s ciljem motiviranja učenika završnih razreda osnovnih škola za upis u zanimanja turističkog i ugostiteljskog profila. Kako naša škola već dulji niz godina njeguje tradiciju osmišljavanja vlastitih manifestacija i turističkih događanja pa su tako i ove godine, na satovima Organizacije poslovanja ugostiteljskih poduzeća učenici s profesoricom Sanjom Pigac razgovarali o osmišljavanju moguće manifestacije koju bi ponudili javnosti i njome obogatili turističku ponudu Preloga i Međimurja. I tako je nastala Gastromanija.

Škola je projekt prijavila na ranije spomenuti natječaj Ministarstva turizma i za njegovu provedbu zatražila 15 tisuća kuna. Rezultati su se čekali s nestrpljenjem, a zadovoljstvo i veselje nakon objavljenih rezultata bili su neopisivi. Prema pisanom projektu, Gastromanija će se održati u subotu, 26. travnja ove godine, na Trgu između Centra kulture i Kavane Lovac, u prijepodnevnim satima (od 8,15 do 12 sati).

Gastromanija će se sastojati od dva dijela:

1. dio – Natjecanje u kuhanju međimurskog tradicionalnog jela – graha ričeta (s mesom). Natjecat će se 6 ekipa i to 5 ekipa učenika i jedna ekipa profesora. U ekipi učenika bit će 4 učenika smjera turističko hotelijerski komercijalist ili kuhar, 1 učenik iz neke od osnovnih škola koji pretendira upisati ove jeseni neki od ugostiteljskih ili turističkih smjerova u našoj školi, te jedan profesor voditelj (učitelj kuharstva ili profesor prehrambene tehnologije). Šesta ekipa sastojat će se od 5 profesora neugostiteljskih predmeta i jednog voditelja – učitelja kuharstva. Ekipe će ocjenjivati peteročlani žiri u sastavu - 1 profesor, 1 osoba iz medija, 1 osoba iz javnog/političkog života i 2 profesionalna ugostitelja. Sve ekipe dobit će prigodne nagrade.  

Namirnice osigurava škola iz financijskih sredstava projekta, a svi će kuhati s istim temeljnim sastojcima, dok će začine moći dodavati samostalno, po ukusu i želji. U planu je napraviti 280 porcija graha, koji ćemo na kraju podijeliti.  Kako bismo o manifestaciji informirali učenike 8. razreda oformili smo timove od 2 do 3 učenika koji upravo obilaze ovih dana naše osnovne škole u Međimurju i gravitirajuće škole u Podravini, kako bi na licu mjesta animirali učenike za priključenje u naše timove, ali i za dolazak na manifestaciju.

2. dio - radionice i performansi – pripremamo cijeli niz zanimljivih i raznolikih radionica, u kojima sudjeluju učenici svih usmjerenja naše škole. Primjerice imat ćemo radionicu za pravilno postavljanje stola, aranžiranje salveta na profesionalan način, rezbarenje voća i povrća, izrade torti od neobičnog materijala, obradu tijesta na neobične načine, izradu suvenira, preko tečajeva plesa, mjerenja krvnog pritiska, indeksa tjelesne mase, pravilno popunjavanje virmanskih naloga i još mnoštvo drugih zanimljivih stvari. Performeri će također biti zastupljeni i to kao pjevači, svirači, ulični zabavljači. Program će voditi dvije voditeljice, učenice škole.

Cilj je projekta pokazati javnosti kako su učenici i nastavnici Srednje škole Prelog prije svega kreativna, vesela i složna ekipa koja usprkos teškoj financijskoj situaciji, u kojoj se svi nalazimo, pronalazi načina za kvalitetan rad i razvijanje ne samo stručnih (teorijskih) znanja, nego i za stjecanje praktičnih iskustava. Sve što se oko Gastromanije događa može se pratiti i preko naše Facebook stranice – Gastromanija Srednje škole Prelog.  

Posebno ističemo suradnju s Gradom Prelogom i Turističkom zajednicom Preloga koja nam daje punu podršku i osigurava logističku potporu.

Organizacijski odbor Gastromanije: Mateja Gača, Sandro Bogomolec, Ana Sabolčec, Antonija Tkalec, Patricija Mirić, Mitja Kolarić, Karmen Varga, Denis Kraljić, Matija Golomboš i Filip Balog. Projekt vodi prof. Sanja Pigac

Autorica teksta: Sanja Pigac


Srednja škola Prelog