2014-10-02 23:09:15 Kruh naš svagdašnji daj nam danas Danas smo prigodnim programom obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje Kruh u Srednjoj školi Prelog ne predstavlja samo običnu namirnicu niti pak ustaljeni simbol egzistencije. Kruh je u našoj školi – KRUH. S velikom pažnjom miješen, sa strepnjom pečen, s neopisivim zadovoljstvom stavljen na stol. Ne, ne jede ga se odmah. Slijedi stanka rezervirana za nama već opojni miris maslaca i sezama koji prožima hodnike, zbornicu, razrede, miris koji izluđuje zaposlenike škole i učenike. Dobro, možda smo malo pretjerali, ali zaista malo.
Nakon biblijskog ulomka koji je pročitao Jakov Glavina, župni vikar Siniša Preiner blagoslovio je kruh, peciva i kolače koje su pripremili naši učenici pekari i slastičari uz pomoć stručnih učitelja. Predvorje škole su ukrasile Ema Mikloska,Klara Blazeka i Esmeralda Slaviček uz pomoć vjeroučiteljice Anice Čerepinko.
Ove su nam se godine povodom zahvalnosti za plodove zemlje pridružili i članovi Gljivarskog društva "Smrčak" iz Čakovca. Gospođa Ana Vrbanec i gospodin Ceilinger održali su nadahnuto i simpatično predavanje o raznolikom i podosta zeznutom svijetu gljiva. Zaključili smo da odgonetavanje jestivih i nejestivih gljiva prepuštamo stručnjacima iz gljivarskog društva te smo elegantno navalili na kolače, peciva, namaze i pite od gljiva. Bilo je….jako fino :-)
Pripreme za subotnji štand na Trgu slobode su opake, a do viđenja tamo vam otkrivamo savršen recept za namaz i pitu od gljiva: 30 dkg blanširanih gljiva dinstati na luku usitniti : 3 tvrdo kuhana jaja 10 dkg tvrdog sira 3 krastavca vezicu peršina 3 češnja češnjaka 2 žlice vrhnja 1 žlica mjoneze sol i papar svemu tome dodati usitnjene gljive i uživati u vrhunskom namazu. Ako u receptu izostavite majonezu i dodate blanširane i začinjene koprive, dobit ćete fantastičan nadjev za pitu od gljiva!
Galeriju slika pogledajte OVDJE
|
Srednja škola Prelog |