2014-11-16 23:13:56

Tak to dela baka Kata

Gospođa i cijenjena baka naše kolegice Željke Podgorelec, Katarina Pandur, našim je pekarima otkrila male tajne bakinih kuružnjača i kuruznoga kruha

 

Čočaj Rinor, Vibovec Dora i Novak Patrik učenici su 2. SKP razreda i prošli su tjedan zajedno s mentoricom Jasminkom Kalšan ugostili pravu iskusnu domačicu i sokačicu koja je specijalno za njih demonstrirala kompletnu pripremu dvaju pekarskih proizvoda iz bogate škrinje međimurskih tradicionalnih recepata. Radilo se o kukuruznom kruhu i kukuružnjačama. Našim je pekarima to iskustvo i više nego dragocjeno jer ih čeka tržište koje će kroz koju godinu  vrebati samo ovakve domaće recepte, s brižno odabranim eko namirnicama, bez raznih emulgatora i ostaloga. Tako oni sada barataju frazama kao što su presejati domočo meljo, popariti meljo, spuljkati kruha.

   

 

 

 

Cijeli je proces proizvodnje zabilježen budnim očima učenika i fotografskim okom koje, nažalost, nije zabilježilo miris i slatki okus kruha i kuružnjača.

 

 

Rinor, Dora, Patrik i stručna učiteljica Jasminka od srca zahvaljuju baki Kati na iskustvu i vještini koju je prenijela na njih jer često stare recepte nije dovoljno samo prepisati.  Važan je osjećaj pod rukom – „onak, kaj ti na niti pretrdo niti premefko“. Srećom, blagdan sv. Lucije je blizu pa ćemo ponoviti gradivo...

 

 

Jasminka sa svojom pekarskom ekipom i Željka sa svojom bakom Katarinom


Srednja škola Prelog