2014-11-16 23:13:56 Tak to dela baka Kata Gospođa i cijenjena baka naše kolegice Željke Podgorelec, Katarina Pandur, našim je pekarima otkrila male tajne bakinih kuružnjača i kuruznoga kruha
Čočaj Rinor, Vibovec Dora i Novak Patrik učenici su 2. SKP razreda i prošli su tjedan zajedno s mentoricom Jasminkom Kalšan ugostili pravu iskusnu domačicu i sokačicu koja je specijalno za njih demonstrirala kompletnu pripremu dvaju pekarskih proizvoda iz bogate škrinje međimurskih tradicionalnih recepata. Radilo se o kukuruznom kruhu i kukuružnjačama. Našim je pekarima to iskustvo i više nego dragocjeno jer ih čeka tržište koje će kroz koju godinu vrebati samo ovakve domaće recepte, s brižno odabranim eko namirnicama, bez raznih emulgatora i ostaloga. Tako oni sada barataju frazama kao što su presejati domočo meljo, popariti meljo, spuljkati kruha.
Cijeli je proces proizvodnje zabilježen budnim očima učenika i fotografskim okom koje, nažalost, nije zabilježilo miris i slatki okus kruha i kuružnjača.
Rinor, Dora, Patrik i stručna učiteljica Jasminka od srca zahvaljuju baki Kati na iskustvu i vještini koju je prenijela na njih jer često stare recepte nije dovoljno samo prepisati. Važan je osjećaj pod rukom – „onak, kaj ti na niti pretrdo niti premefko“. Srećom, blagdan sv. Lucije je blizu pa ćemo ponoviti gradivo...
Jasminka sa svojom pekarskom ekipom i Željka sa svojom bakom Katarinom |
Srednja škola Prelog |