2014-12-02 22:37:47 Mikrobiolozi na lokalnom terenu Prošlog su tjedna učenici izborne nastave mikrobiologije bili na terenu, kako je to već običaj kod prof. Miše Rašana. Posjetili su obitelj Kos iz Preloga koja se bavi uzgojem gljiva. Učenici su na ovoj terenskoj nastavi upoznali tehnologiju uzgoja šampinjona. Samo za one koji žele znati više;) Dakle, supstrati za uzgoj šampinjona se sastoje od slame, piljevine, pilećeg i konjskog izmeta. Sve se to prije upotrebe pasterizira kako bi se odstranili neugodni mirisi i kako bi se pasterizacijom uništili mikroorganizmi koji bi mogli naštetiti uzgoju gljiva. Na takav supstrat se nasađuje micelij s hifama. Učenici su na licu mjesta mogli primijeniti stečena znanja iz biologije, kemije, fizike i geografije. Bilo je vrlo interesantno i poučno.
Vrlo smo zahvalni obitelji Kos na gostoprimstvu koje su iskazali našim učenicima već dvaput! Posjetili su ih i učenici 2. G razreda u okviru izborne nastave o ekologiji. Obitelji Kos zahvaljujemo i unaprijed za dogovorene uzorke micelija za mikroskopiranje u školi budući da na satovima izborne mikrobiologije planiramo promatrati specifične septirane hife šampinjona.
Dobronamjeran savjet: Inače, gljive su vrlo korisne i poželjne u prehrani ljudi jer sadrže bjelančevine, ugljikohidrate i lipide.
Foto: Melani Mandlin, 3.G Tekst: Mišo Rašan, prof. |
Srednja škola Prelog |