2015-01-03 12:33:49

SŠP-ovci u tvornici "slatkog grijeha"

Izvanučionična nastava u Riegersburgu: sredinom prosinca 2014. učenici 1. SK, 2. SKP, 2. THK, 3. SK, 3. KU i 4. EK razreda te njihovi voditelji Anica Naranđa, Darinka Mustač, Krunoslav Tilošanec, Mirela Petković i Vlado Turek posjetili su tvornicu čokolade Zotter.

Priča o tvornici čokolade Zotter započinje 1992. godine kada je vlasnik tvornice Josef Zotter u stražnjoj prostoriji svoje slastičarnice u Grazu počeo ručno izrađivati čokolade. Već 1999. godine otvara tvornicu čokolade, a 2007. proširuje ju da bi zadovoljila potrebe „bean  to bear“ proizvodnje (čokolada se proizvodi izravno iz zrna kakaovca) i Schoko-Laden-Theatera u kojem posjetitelji mogu upoznati proces proizvodnje i kušati mnoštvo različitih vrsta čokolada.

 

 

Danas tvornica ima više od stotinu zaposlenih, dnevno se proizvodi čak 80.000 čokolada, a tvornicu godišnje posjeti više od 250.000 turista.

Tvornica je orijentirana isključivo na organsku i fair-trade proizvodnju („bio and fair“).  U svaku čokoladu, kao i u dizajn i ambalažu proizvoda, unesena je velika količina mašte i kreativnosti.

Po dolasku u Zotter otišli smo u kino-salu u kojoj se prikazivao kratak dokumentarac o uzgoju kakaovca u srednjoameričkoj državi Belize, a zatim je slijedilo "carstvo čokolada“…

Šetnjom po tvornici upoznali smo proces proizvodnje istovremeno isprobavajući mnoštvo različitih vrsta čokolada. Svatko je dobio keramičku žličicu kojom smo grabili čokoladu i uživali u njenom izvrsnom okusu.

 

Isprobali smo svježe mljevena zrna kakaa iz različitih zemalja, različite vrste tekućih čokoladnih smjesa iz čokoladnih fontana, tamne čokolade s različitim udjelima kakaa, raznobojne voćne čokolade, čokoladne napitke, čokoladne lizalice, čokoladne praline…

I kad nam se činilo da je priča završila, put nas je odveo dalje u završne odaje Zotterova Schoko-Laden-Theatera, a tamo se kušaju punjene, ručno rađene čokolade. Narezane su na kockice i smještene u vagončiće koji u krug putuju žičarom, a kad se vagončići isprazne, domaćice ih opet napune.

 

Zadnja prostorija prije izlaska je tvornička prodavaonica gdje su na policama ponuđene sve čokolade koje smo prethodno kušali, ali i mnoge druge zanimljive stvari.

No to nije sve. Nakon uživanja u čokoladi, prošetali smo  po imanju oko tvornice i uživali u prekrasnom krajoliku  i vlastitom zoološkom vrtu. Posebno nam je zanimljivo bilo „Groblje propalih ideja“ gdje su sahranjene sve neuspjele Zotterove ideje.

 

 

Ovaj veoma zanimljiv i poučan izlet zaokružili smo šetnjom po prekrasnom Grazu. Razgledali smo njegove kulturno-povijesne znamenitosti, božićni sajam,  vidjeli poznate jaslice od leda i uživali u predbožoćnom ugođaju…

Tekst: Ana Škoda 4.EK

 


Srednja škola Prelog