2015-02-01 23:02:24 SŠ Prelog: Ugostiteljstvo dostojno građanske elite S profesionalnom i elegantnom poslugom održano je finale projekta pHisCulture. (Drugim riječima, naši učenici i mentori odlično su obavili svoj dio posla!) O projektu Naša je škola zajedno s Gospodarskom školom Čakovec, Muzejom Međimurja Čakovec i Pomurskim muzejom Murska Sobota uključena u projekt upoznavanja zajedničke povijesti u kulturnoj suradnji za budućnost – projekt pHisCulture. Krajem rujna smo vam nakon izvještaja iz Pomurskog muzeja Murska Sobota obećali svečani revanš – III. dio projekta koji je održan u petak 30. siječnja u Muzeju Međimurja gdje je na zanimljiv način u sklopu jubilarne desete Noći muzeja predstavljen rezultat zajedničkog istraživačkog rada naših srednjoškolaca, njihovih mentora, kolega iz Slovenije i mladih kustosa uz koordinaciju ravnatelja Muzeja Vladimira Kalšana i Maše Hrustek Sobočan, voditeljice projekta pHisCulture.Svi koji su se u petak našli na mjestu događaja, mogli su se uvjeriti da se radilo o jednom od najzanimljivijih događaja na međimurskoj kulturnoj sceni. O ozbiljnim i opakim pripremama Teško je opisati pozitivnu ludnicu koja je u protekla dva mjeseca u našoj školi oblikovala ciljeve zamišljenog projekta. Učenici naše škole su kao finalni rezultat u ovom dijelu projekta osmislili komplicirani i bogati meni za rekonstrukciju svečane večere iz perioda fin de siecl. Radi se o zahtjevnoj večeri sa šest sljedova hrane koja je spoj neobičnih okusa i ekstravagantnog izgleda, a na osnovu recepata s kraja 19. i početka 20. st. Trebalo je istražiti pravila ponašanja i ophođenja za stolom, pravila posluživanja i ophođenja u svečanim prilikama, primjere starinskog inventara i pribora, pronaći stare recepte, vježbati kuhanje, pečenje, serviranje, dekoriranje… Sa stilom na finalnoj večeri Bogata i otmjena svečana večera održana u petak u Muzeju Međimurja postigla je krajnju glamuroznost uz prezentaciju strogih normi posluživanja i serviranja te sveobuhvatnu uslugu s kojom su gosti na kraju bili oduševljeni, a ravnatelju Tomislavu Greguru je preostalo da se s velikim zadovoljstvom i ponosom „štima“ s kompletnom našom ekipom. Kako obično biva s većim manifestacijama, tako je i ovog puta bilo tehničkih smetnji, točnije električnih (što je vrlo zanimljivo jer je tema ovogodišnje noći muzeja bio upravo genijalni um Nikole Tesle) kojima su se naši stručni učitelji snalažljivo suprotstavili i s učenicima uspješno servirali svu raskoš i glamur fin de siecla. Uvaženim gostima i uzvanicima (među kojima se uz međimurskog župana Matiju Posavca i njegovog zamjenika Zorana Vidovića našao i gradonačelnik Murske Sobote, Aleksander Jevšek) poslužen je
Svečani lovački meni
Plata Zrinski (šunka od vepra, pjenica od jelena , povrće) ………………… Juha od fazana s griz knedlima ……………… Okruglice od krumpirova tijesta, koprive i sira u umaku od koprive …………… Špikovana srnetina suhim šljivama u crnom umaku od vrganja Rolada od divljači Marinirani krumpir Ječmena kaša na lovački Trganci Salata od rikule s bučinim uljem …………… Prekmurska gibanica
Treba spomenuti i da je u prostorijama Muzeja za sve posjetitelje bio pripremljen buffet stol koji su također osmislili i pripremili naši učenici. Iz pouzdanih izvora doznajemo da su hladna i topla jela nestala u trenu pa eto, da barem pobrojimo što se sve moglo kušati;) rolana puretina, lastavice u gnijezdu, namaz od mesa i jetre, želirana piletina, šunka u hladetini, pjenica od ribe, pašteta od teleće jetre, jastučići punjeni nadjevom od špinata i sira, košarice od prhkog tijesta, medaljoni od divljači, pečeno punjeno pile s hajdinskom kašom, pisano pečenje, kukuruzni šiškrli s kosanom masti, pohane okruglice od riže, svinjski file punjen suhim šljivama i marelicama, omotan sjemenkama i maramicom, šaran na međimurski način. Ljubitelji slatkoga također su imali teške dileme. Nudili su se fanjki, kukuružnjače, jabučni kolač, makova povetica, medena pita, medenjaci, pita z orehima, sirni vijenac s umakom od šumskog voća, starinski biskvit. Ovim nabrajanjem samo želimo predočiti dimenzije i sveobuhvatnost samog projekta. Tko se krije iza bogatih dekoracija jela i slastica Za osmišljavanje i prezentaciju ovog menija zajedno sa slasticama zaslužni su naši srednjoškolski stručni učitelji Krunoslav Tilošanec, Vlado Turek, Josip Bajsić, Vesna Škvorc, Vlado Bogomolec, Gordana Žugec, Anica Naranđa, Milena Štajerec, Ana Siladi i Biserka Tarandek. Njihovo znanje i kreativnost došli su do punog izražaja preko učenika iz 2.,3. i 4. razreda smjera turističko-hotelijerski komercijalist, 3. razreda kuhara te 3. razreda slastičarskog i konobarskog smjera. Upravo su oni pokazali da su pravi majstori u svom zanatu!
Ravnatelj muzeja Vladimir Kalšan uručio je zahvalnice svima koji su uložili svoj trud za pripremu noći za pamćenje. Zahvalnica učenicima, mentorima i svima koji su sudjelovali u gastronomskom dijelu ovog projekta uručena je našem ravnatelju te stručnom učitelju posluživanja, Josipu Bajsiću. Još malo o projektu Ova finalna faza projekta zamišljena je kao izložba "Večernji soirée: Fin de siècle" kojom je rekonstruirano večernje druženje više građanske klase u Čakovcu krajem 19. i početkom 20.st. Poznate ličnosti iz toga doba uprizorili su profesori Gospodarske škole Čakovec. Tijekom večeri održana je i modna revija učenika Gospodarske škole Čakovec, inspirirana odjećom, frizurom i šminkom iz tog razdoblja. Izložba će biti otvorena do 31. ožujka. Ovim se projektom promiče suradnja kulturnih institucija sa srednjim školama i potiče dugoročna suradnja i izmjena znanja i usluga. Rezultati su prvorazredni, a iskustva odlična. Još jednom zahvaljujemo svim sudionicima na odličnoj prezentaciji naše škole. Posebna zahvala ide i kolegama i učenicima iz Gospodarske škole Čakovec na dobroj suradnji, podijeljenom znanju i iskustvu. Nismo ih zaboravili I Prelog se u petak 30. siječnja pridružio brojnim hrvatskim gradovima koji su bili dio ovogodišnje manifestacije Noć muzeja. Učenici Srednje škole Prelog našli su se i tamo. Uz Gradsku kavanu Lovac učenici iz 2. KU razreda brinuli su o gastronomskoj ponudi za posjetitelje. Hvala i njima! GALERIJA Slike: SŠP, e-medjimurje Tekst. Đ.K. |
Srednja škola Prelog |