2015-03-26 21:42:20 Od polja do stola Posjetili smo proizvodni pogon Čakovečkih mlinova u Donjem Kraljevcu Kako od zrna žitarica dobiti brašno i druge proizvode mljevenja, uvjerili su se pekari naše škole 23.3. 2015. posjetom proizvodnom pogonu Čakovečkih mlinova u Donjem Kraljevcu. Učenike 1.P i 2. SKP razreda vodile su Gordana Žvorc i Jasminka Kalšan, profesorice prehrambene grupe predmeta, u sklopu terenske nastave vezane uz predmet Tehnologija zanimanja.
Proizvodni pogon u Donjem Kraljevcu vrši mljevenje kukuruza, a voditelj pogona je gđa Ivanka Orehovec - Kostel, dipl. ing., koja je detaljno objasnila svaku fazu mljevenja - od prijema zrna do skladištenja gotovog proizvoda. Time je dokazala da je mljevenje žitarica složen i vrlo odgovoran proces u prehrambenoj industriji obzirom da je svrha mljevenja kvalitetno brašno, odnosno savršen kruh koji mami mirisom iz pekare.
Obzirom da učenici u prvom razredu uče o žitaricama, njihovom skladištenju, procesima mljevenja kao i proizvodima mljevenja, ovim su posjetom nadogradili nove spoznaje o mlinskoj industriji kao sastavnici njihove buduće djelatnosti.
Zahvaljujemo gđi Orehovec – Kostel i nadamo se ponovnom susretu s budućim generacijama pekara.
Tekst: Gordana Žvorc, dipl. ing. |
Srednja škola Prelog |