2017-05-20 22:12:27

EDUKATIVNA RADIONICA PRIPREME BEZGLUTENSKIH MENIJA

U kabinetu kuharstva ugostili smo predstavnice Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske.

Od 13. do 19. svibnja obilježava se tjedan svjesnosti o slabo prepoznatoj, ali čestoj i neizlječivoj kroničnoj bolesti – celijakiji. Povodom Međunarodnog dana celijakije koji se obilježava 18. svibnja, u našoj školi bila je održana radionica pripreme bezglutenskih menija u kojoj su sudjelovali naši učenici ugostiteljskog smjera,  predstavnice Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske, stručna učiteljica kuharstva Slađana Herman te profesorica Barbara Martinjak.

Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti. 

Misija je ove  Udruge  djelovati na podizanju svijesti o celijakiji te na poboljšanju kvalitete življenja oboljelih, štititi interese celijakičara te obavještavati o pravilnom izboru namirnica.

Krumpir, riža, proso, kukuruz i soja najčešće su zamjene zabranjenom žitu, a kombinacijom njihova brašna mogu se pripraviti zanimljive alternative običnom kruhu. Umaci se mogu zgušnjavati škrobnim brašnom ili krumpirom, a specijalizirane trgovine nude šarolik izbor gotove hrane, slastica te krekera za celijakičare.

Radionica je bila izuzetno korisna te se nadamo da će se ovakvi susreti ponoviti više puta tijekom godine. 


Srednja škola Prelog