2017-05-20 22:12:27 EDUKATIVNA RADIONICA PRIPREME BEZGLUTENSKIH MENIJA U kabinetu kuharstva ugostili smo predstavnice Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske. Od 13. do 19. svibnja obilježava se tjedan svjesnosti o slabo prepoznatoj, ali čestoj i neizlječivoj kroničnoj bolesti – celijakiji. Povodom Međunarodnog dana celijakije koji se obilježava 18. svibnja, u našoj školi bila je održana radionica pripreme bezglutenskih menija u kojoj su sudjelovali naši učenici ugostiteljskog smjera, predstavnice Udruge oboljelih od celijakije Sjeverozapadne Hrvatske, stručna učiteljica kuharstva Slađana Herman te profesorica Barbara Martinjak.
Celijakija ili glutenska enteropatija nasljedni je imunološko-posredovani poremećaj koji obilježava trajna nepodnošljivost glutena, bjelančevine pšenice, ječma i raži, a možda i zobi. Jedna je od najčešćih kroničnih gastroenteroloških bolesti. Misija je ove Udruge djelovati na podizanju svijesti o celijakiji te na poboljšanju kvalitete življenja oboljelih, štititi interese celijakičara te obavještavati o pravilnom izboru namirnica. Krumpir, riža, proso, kukuruz i soja najčešće su zamjene zabranjenom žitu, a kombinacijom njihova brašna mogu se pripraviti zanimljive alternative običnom kruhu. Umaci se mogu zgušnjavati škrobnim brašnom ili krumpirom, a specijalizirane trgovine nude šarolik izbor gotove hrane, slastica te krekera za celijakičare. Radionica je bila izuzetno korisna te se nadamo da će se ovakvi susreti ponoviti više puta tijekom godine. |
Srednja škola Prelog |