2018-02-18 00:11:06

Srednja škola Prelog bila domaćin regionalnog Gastra u Svetom MartinuUČENICI TURISTIČKO-UGOSTITELJSKIH ŠKOLA POKAZALI RASKOŠ ZNANJA I VJEŠTINA Pravi festival znanja, vještina, spretnosti, kreativnosti i sposobnosti priredilo je 60-ak učenika iz 14 turističko-ugostiteljskih škola središnje Hrvatske na regionalnom Gastru 2018. održanom ovog  četvrtka, 15. veljače u hotelu Spa Golfer – Lifeclass Terme Sveti Martin. 

 

 

Domaćin natjecanja bila je Srednja škola Prelog, koja je zajedno s Termama Sveti Martin u organizacijskom smislu bila na vrhuncu. Ukupno 8 disciplina, od čega 5 ugostiteljskih i 3 turističke, iznjedrile su spektar prekrasnih uradaka i prezentacija učenika, potvrđujući time da hrvatski turizam nisu samo more i obala, već da i kontinentalni dio ima svoje potencijale i mogućnosti.

 

 

Najveća vrijednost turizma i ugostiteljstva njihovi su ljudi, kvalitetni ugostitelji, spremni biti na usluzi gosta u svim njegovim zahtjevima. Mladi natjecatelji s područja Grada Zagreba, te Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Varaždinske i Međimurske županije pokazali su zavidno znanje i vještine iz područja kuharstva, slastičarstva, ugostiteljskog posluživanja, recepcijskog poslovanja, poslovanja putničkih agencija, te predstavljanja destinacije. Prosudbena povjerenstva sastavljena od eminentnih imena međimurskog ugostiteljstva i turističkog poslovanja imala su pune ruke posla tijekom natjecanja kako bi nagrade i priznanja stigla u najbolje ruke.

 

 

U večernjim satima viša stručna savjetnica za turizam i ugostiteljstvo Monika Belle, te predsjednik Povjerenstva regionalnog Gastra središnje Hrvatske Josip Bajsić proglasili su najbolje:    U disciplini Pripremanje menija 1. mjesto osvojio je Marcel Kelnerić (Srednja škola Prelog), 2. mjesto Daniela Jakopić (Srednja škola Zabok) i 3. mjesto - Tamara Divjak (Gospodarska škola Varaždin) U disciplini Posluživanje menija 1. mjesto osvojio je David Šimunić (Ugostiteljsko turističko učilište Zagreb), a  2. i 3. mjesto  dijele Magdalena Martinić (Srednja škola Zabok) i Bruno Brkić (Srednja škola Prelog) U disciplini Pripremanje hladnog predjela na tanjuru 1. mjesto pripalo je Ivoni Kovačić (Srednja škola Prelog), 2. mjesto Marti Petreković (Srednja škola Zabok) i 3. mjesto Emanuelu Uvaliću (Srednja škola Viktorovac Sisak) U disciplini Pripremanje slatkog izloška na tanjuru 1. mjesto osvojila je  Dajana Kodrnja (Srednja škola Prelog), 2. mjesto Maja Perički (Srednja škola Samobor), a 3. mjesto Antonija Novački Petrušić (Turističko-hotelijerska škola Karlovac) U disciplini Pripremanje barskih mješavina 1. mjesto pripalo je Leu Radoviću  (Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb), 2. mjesto Mateju Briški (Srednja škola Topusko) i 3. Davidu Dičko (Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac) U disciplini Poslovanje recepcije hotela 1. je bio Justin Sabolčec (Srednja škola Prelog), 2. Mark Horvat (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec), a 3. Leonarda Vupora (Gospodarska škola Varaždin) U disciplini Poslovanje putničke agencije 1. je bila Natalija Kerovec (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec), 2. Lara Šarec (Gospodarska škola Varaždin) i 3. Nikolina Horvat-Hribar (Hotelijersko-turistička škola Zagreb) U disciplini Predstavljanje turističkog mjesta - destinacije 1. mjesto pripalo je  Matiji Topličancu (Ekonomska i trgovačka škola Čakovec), 2. je bio  Filip Mihalec (Srednja škola Prelog), a 3. Iva Vranić (Srednja škola Zabok).

 

 

Uz školu domaćina organizatori  natjecanja bili su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a suorganizator Zajednica ugostiteljsko-turističkih škola RH. Provedbu natjecanja pomogla je Međimurska županija. Uz župana Matiju Posavca, te pročelnika županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Branka Sušeca natjecanje su obišli i zamjenik preloškog gradonačelnika Zdravko Kvakan, načelnik općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec te brojni drugi uzvanici iz svijeta turizma i  ugostiteljstva te medijske kuće i posjetitelji. 

 

 

Kreativni natjecatelji i njihovi vrijedni mentori primili su brojne čestitke. Najbolji, prva tri iz svake discipline, ići će na državno natjecanje Gastro, koje će se održavati od 19. do 22. ožujka u Malom Lošinju. Najponosniji od svih bio je ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur koji je bio glavni domaćin na natjecanju i čija je škola osvojila najviše prvih i drugih mjesta – čak šest.

 

  Ugodno iznenađenje na zatvaranju Gastra bio je novoosnovani Školski zbor Srednje škole Prelog koji je izvedbom spleta međimurskih narodnih pjesama izazvao oduševljenje svih uzvanika.

 

 

Tekst: Sanja Pigac

Foto: SŠP

 


Srednja škola Prelog