2018-12-24 18:41:36

OKUSI Z MOJEGA GRUNTA

Sudjelovali smo u pripremi kolinskog obeda i oduševili pripremljenim jelima…

U čakovečkom Hotelu Park bila je priređena manifestacija Okusi z mojega grunta kojoj je cilj promocija međimurskih tradicionalnih jela povodom kolinja, odnosno slijed jela koja čine međimurski kolinski obed.

Uoči ovog događaja, 6. prosinca 2018. godine u našu školu stigle su dvije svinjske polovice zrele svinje teške 140 kilograma u obliku donacije mesnice Mihalić, da bi naši budući kuhari sa svojim mentorima najprije svladali trančiranje. Voditelj ove tematske radionice bio je majstor chef Branko Ognjenović koji se uvijek rado odazove na poziv naše škole, a svaki savjet ovog velemajstora uvijek je dobrodošao. Našeg dragog gosta pozdravio je i ravnatelj Tomislav Gregur. Na radionici obrade mesa bili su učenici 3.KU, 2.KU, 3.SKP i 2.THK razreda sa svojim strukovnim učiteljima Slađanom Herman, Danijelom Naranđom i Krunoslavom Tilošancom.

U prostoru Hotela Park 8. prosinca 2018. godine u pripremi jela za međimurski kolinski obed sudjelovali su učenici: Matija Škvorc, Matija Žvorc, Lovro Stančin, Helena Beker, Silvija Krištofić, Barbara Salaj, Mihael Mesarić, Antonio Novak, Karlo Pintarić i Amos Novak uz stručnu pomoć strukovnih učitelja kuharstva Krunoslava Tilošanca i Danijela Naranđe .

S geslom Da ni več dela vuni i ima se česa prepravljati i pokazati čuda bloga kaj nam naša međimurska gruda dovle!, poduprti i poznatim međimurskim vinima te upravo zaštićenom čudesnom popijevkom između Drave i Mure, predstavili su sljedeća jela: meso z lodrice (meso zapečeno u masti), prezvuršt, slanino (kosana mast), kolačece od cvirki(pogačice od čvaraka), semlete cvirke za na kruh namazati (namaz od čvaraka), šalotu od ječmene kaše, hladetinu, fantastičnu pretepenu juhu z suhim mesomtrgance poljone z slaninama i vrhjomkrpice z zeljom, svinjskoga napikanoga kučta (but), međimurskoga šniclina, pečenoga špeka (carsko meso), svinjska jetreca z kuruznom meljom, čurke (črne, bele, sive)hajdinsku kašu (heljdina kaša) itd. Na stolu je bilo i domačega kuruznoga kruha pa slastica – kuruzna zlevanka z orehi, vrlo dojmljiva međimurska trepa s jabukama, kuružnjače i salenjoki.

Ova gastronomska manifestacija potvrdila je još jednom visoku stručnost i profesionalnost te brojne vještine i znanja koja stječu učenici u Srednjoj školi Prelog.


Srednja škola Prelog