2023-05-24 15:49:13

POSJET NAJBOLJIM ŠKOLAMA UGOSTITELJSTVA U ITALIJI

Proizvodi talijanske kuhinje i organizacijski ustroj oduševili su posjetitelje

Početkom svibnja ove godine naš ravnatelj Tomislav Gregur, pedagoginja Tanja Lilić i strukovni učitelj ugostiteljskog posluživanja Robert Režek bili su dio tima koji je u okviru projekta ReCeZa putovao na 5-dnevno stručno usavršavanje u Italiju.

Prvo su u gradiću Colornu koji se nalazi blizu Parme posjetili Međunarodnu školu talijanske kuhinje – ALMU, koja slovi za jednu od tri najbolje kulinarske škole na svijetu. Ondje su imali prilike upoznati se s organizacijskim ustrojem te prestižne kulinarske ustanove koja je u nepunih 30 godina djelovanja postala najcjenjeniji centar obrazovanja za talijansko kulinarstvo i ugostiteljstvo u cijelosti na međunarodnoj razini. Posjetili su njihove laboratorije, stručne kabinete i predavaonice, razgovarali s njihovim stručnjacima i studentima.

Bili su i u gradu Pollenzu, u provinciji Cuneo gdje se na nekadašnjem posjedu kraljevske obitelji Savoia nalazi vrhunsko Sveučilište gastronomskih znanosti, usmjereno na koncept „Slow food-a“. Riječ je o konceptu tzv „spore hrane“, koja uključuje manje porcije, više različitih okusa, kreativne kombinacije obroka s različitim pićima, vraćanje gastronomskim korijenima i borbi protiv globalizacije i brze prehrane.  Tamo su posjetili Banku vina, Laboratorij hrane, Laboratorij za senzornu analizu i Akademske stolove. Imali su prilike kušati  jela u kojima se koriste isključivo prirodni sastojci, bez sintetičkih aroma.

U naselju Monticello u provinciji Romi posjetili su Eataly, jednu od prehrambenih robnih kuća čija je ponuda orijentirana isključivo na proizvode domaćeg podrijetla i to prije svega ekološke, isključivo regionalne i s etiketom Made in Italy.

Svi ovi posjeti i edukacije imaju za svrhu proširiti vidike naših nastavnika i stručnih suradnika u edukaciji naših učenika u domeni ugostiteljstva i turizma. Razmjena iskustava, različiti primjeri dobre prakse i iskustva drugih uvijek su dobar temelj za nova i drugačija promišljanja, a sve sa ciljem dobivanjem čim kvalitetnijih i konkurentnijih mladih ljudi na tržištu rada.

Pripremila: Sanja Kovačić


Srednja škola Prelog