2023-11-27 09:17:25

RESPEKTABILNI USPJESI NA KAMELIJA KUP-u U OSIJEKU

SŠP-ovci još jednom pokazali vrhunske ugostiteljske sposobnosti 

Proteklog tjedna, od 20. do 24. studenog 2023. godine grad Osijek bio je poprište 15. izdanja Dana hrvatskog kulinarstva, središnje nacionalne kulinarske manifestacije u okviru koje je održano 15. državno prvenstvo kuhara, 10. državno prvenstvo slastičara,  Bocuse d'Or-Croatia 2023 te 13. Kamelija kup, natjecanje učenika ugostiteljskih škola.

Kao i svake godine, na ovoj se manifestaciji okupljaju najbolji ugostitelji iz cijele države, a među njima bili su i predstavnici Srednje škole Prelog, jedine obrazovne ustanove u Međimurju koja educira buduće kuhare, konobare, slastičare i turističko-hotelijerske komercijaliste.

SŠP-ovci su u okviru Kamelija kupa ove godine nastupali u dvije discipline.

U kuharskom dijelu u disciplini Pripremanje menija pred publikom kuhale su učenice 3. razreda kuhara Valerija Novak i Helena Veseli koje su spravile hladno predjelo od šarana, glavno jelo od svinjskog lungića te desert od jabuka i suhih šljiva. Mentorirao ih je nastavnik kuharstva Krunoslav Tilošanec. U konkurenciji od 15 timova osvojile su respektabilno 4. mjesto.

U konobarskom dijelu, koji je ove godine prvi put uveden na Kamelija kupu, u kategoriji Posluživanje menija nastupio je učenik 4. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista Lovro Purić koji je u okviru discipline morao napraviti pripremne poslove, poslužiti cjeloviti meni i dekantirati vino. Njegov je mentor bio nastavnik ugostiteljskog posluživanja Goran Žižek. U konkurenciji od 12 natjecatelja Lovro je osvojio visoko 3. mjesto.

Odlazak na natjecanje Kamelija kup financiran je iz projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok.

Napisala: Sanja Kovačić


Srednja škola Prelog