2018-10-19 21:54:26

MEĐUNARODNI DAN KUHARA

Dvodnevnim radionicama dostojno smo obilježili Međunarodni dan kuhara

Svake godine, 20. listopada, članovi Svjetskog udruženja kuharskih saveza obilježavaju Međunarodni dan kuhara kojim uz promicanje svoje struke nastoje istaknuti ulogu hrane i njene pravilne pripreme kao glavnog uloga u naše zdravlje. Stoga je izuzetno važno osvijestiti odrasle, odgovorne za djecu, da smo mi ti koji na njih prenosimo pristup i odnos prema hrani, prema uzimanju obroka, u čemu oni instinktivno osjete našu zainteresiranost te proporcionalno tome i shvaćaju važnost istoga što im pokušavamo prenijeti.

Uoči Međunarodnog dana kuhara, 19. listopada u našu školu stigli su gosti - partneri s Malog Lošinja – predstavnici Jadranka hotela, Dragomir Brkić, Daniel Skokić te Davor Fornažar. Naši strukovni učitelji ugostili su ih u kabinetu pripremivši radionicu tradicionalnih međimurskih jela i slastica.

U petak, 19. listopada, u školskoj dvorani organizirali smo edukativna predavanja s naglaskom na važnost zdrave prehrane. Nakon pozdravnih riječi domaćina, ravnatelja Tomislava Gregura,  dr. Diana Uvodić-Đurić nastojala je pojasniti je li hrana (i) lijek, a o važnosti pravilnih prehrambenih navika u adolescentnoj dobi govorio je nutricionist Davor Hostić. Izlaganja je zaključila fitness - instruktorica Martina Maltar uz predstavljanje moći tjelesne aktivnosti.

U drugom dijelu susreta slijedila je radionica koju su vodili uvaženi lošinjski kuhari, a zatim i degustacija pripremljenih jela i slastica. Obilježavanje Međunarodnog dana kuhara u našoj su školi svojim prisustvom uveličali cijenjeni uzvanici: zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, gradonačelnik grada Preloga  Ljubomir Kolarek, voditelj  ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, predsjednik Kulturnog vijeća grada Preloga Željko Sokač, zamjenik predsjednika Turističke zajednice grada Preloga gospodin Josip Gradečak te profesorica engleskog i hrvatskog jezika gospođa Jelena Škoda koja je prisutnima pojasnila vrijednost koju Srednja škola Prelog dobiva kao jedna od osam škola - dobitnica Povelje mobilnosti.

Tijekom dvodnevnog druženja vrhunskih kuhara i ugostitelja bilo je vidljivo uživanje u odabiru namirnica, pripremanju obroka, a sve je bilo prožeto prijateljstvom, timskim radom u kuhinji i kreativnošću. Veliko hvala svim učenicima ugostiteljskih smjerova koji su sudjelovali u radionicama pokazujući svoju marljivost te ljubav prema poslu kojim će se baviti u budućnosti. Vjerujemo da će ovakvih edukativnih radionica biti sve više jer Srednja škola Prelog prepoznata je izvan Međimurja i proširuje krug svojih partnera u ugostiteljskim objektima na prostoru RH.


Srednja škola Prelog