preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

NAŠI NASTAVNICI NA MEĐUNARODNOJ EDUKACIJI U GRADU S "NAJBOLJOM HRANOM NA SVIJETU"

Autor: Đurđica Katanec, 26. 10. 2023.

Još jednu mogućnost za sjajnu stručnu edukaciju i to u Španjolskoj dobilo je troje naših nastavnika iz Aktiva ugostiteljstva.
Nastavnice kuharstva Slađana Herman i Anica Naranđa te nastavnik ugostiteljskog posluživanja Zoran Tomašić boravili su od 7. do 11. listopada 2023. godine u San Sebastianu, gradu smještenom u regiji Baskiji, na sjeveru Kraljevine Španjolske. Cilj boravka bio je stjecanje novih znanja i vještina koje će koristiti u svom profesionalnom radu s učenicima. Stručno studijsko putovanje organizirano je i financijski omogućeno u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, a uključivalo je niz aktivnosti kroz koje su se mogli uvjeriti da Španjolci uistinu znaju što je dobra kuhinja, te da San Sebastian s pravom nosi titulu jednog od gradova s najboljom hranom na svijetu.
 
 
Zajedno s ostalim nastavnicima iz škola i fakulteta uključenih u projekt ReCeZa sudjelovali su u prezentaciji rada restorana Amelia by Paulo Airaudo u kojem se sva jela spravljaju od svježih namirnica malih lokalnih proizvođača, s naglaskom na visokokvalitetnoj ribi i plodovima mora, kombinirajući pritom tradicionalnu baskijsku gastronomiju s internacionalnom. Kroz menu od čak 13 sljedova i sami su se mogli uvjeriti zašto ovaj prestižni restoran ima dvije Michelinove zvjezdice.
 
 
Posjetili su ondje i Baskijski kulinarski centar, jedan od najpoznatijih i najinovativnijih u svijetu, osnovan 2009. godine sa svrhom obrazovanja, istraživanja, inovacije i promicanja gastronomije. Ovaj je centar dio Fakulteta gastronomskih znanosti pri Sveučilištu Mondragon i Centra za inovacije i istraživanja, BBC inovation. Osim što su naši nastavnici obišli tu uglednu instituciju, sudjelovali su i na predavanju profesora Davida Mora, čovjeka koji slovi za jednog od 150 najutjecajnijih profesionalaca u španjolskom turizmu, a u Baskijskom kulinarskom centru trenutno je koordinator magistarskog studija Gastronomije.
 
 
Bili su potom na kongresu Gastronomike, na kojem se okupljaju kuhari iz cijelog svijeta da bi podijelili i razmijenili znanja i najnovija postignuća u tradicionalnoj i finoj kuhinji. Prošli su i radionice tamošnjih poznatih chefova s Michelinovim zvjezdicama. Kongres uključuje i ekskluzivne degustacije vina, sajam delicija te natjecanje u pripremi jela „od uličnih zalogaja do restoranskih delicija“. Natjecatelje ocjenjuje stručna publika, pa su tako priliku za ocjenjivanje imali i naši predstavnici.
Puno aktivnosti u nekoliko dana, no kako su naši nastavnici iskusni profesionalci, brzo su se snašli i zapratili sve što se oko njih događalo i što im se u ovom španjolskoj „prijestolnici hrane“ nudilo.
Napisala: Sanja Kovačić




VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15383764
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju