Vijesti
NAŠI NASTAVNICI NA MEĐUNARODNOJ EDUKACIJI U GRADU S "NAJBOLJOM HRANOM NA SVIJETU"
Autor: Đurđica Katanec, 26. 10. 2023.
Još jednu mogućnost za sjajnu stručnu edukaciju i to u Španjolskoj dobilo je troje naših nastavnika iz Aktiva ugostiteljstva.
Nastavnice kuharstva Slađana Herman i Anica Naranđa te nastavnik ugostiteljskog posluživanja Zoran Tomašić boravili su od 7. do 11. listopada 2023. godine u San Sebastianu, gradu smještenom u regiji Baskiji, na sjeveru Kraljevine Španjolske. Cilj boravka bio je stjecanje novih znanja i vještina koje će koristiti u svom profesionalnom radu s učenicima. Stručno studijsko putovanje organizirano je i financijski omogućeno u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, a uključivalo je niz aktivnosti kroz koje su se mogli uvjeriti da Španjolci uistinu znaju što je dobra kuhinja, te da San Sebastian s pravom nosi titulu jednog od gradova s najboljom hranom na svijetu.
Zajedno s ostalim nastavnicima iz škola i fakulteta uključenih u projekt ReCeZa sudjelovali su u prezentaciji rada restorana Amelia by Paulo Airaudo u kojem se sva jela spravljaju od svježih namirnica malih lokalnih proizvođača, s naglaskom na visokokvalitetnoj ribi i plodovima mora, kombinirajući pritom tradicionalnu baskijsku gastronomiju s internacionalnom. Kroz menu od čak 13 sljedova i sami su se mogli uvjeriti zašto ovaj prestižni restoran ima dvije Michelinove zvjezdice.
Posjetili su ondje i Baskijski kulinarski centar, jedan od najpoznatijih i najinovativnijih u svijetu, osnovan 2009. godine sa svrhom obrazovanja, istraživanja, inovacije i promicanja gastronomije. Ovaj je centar dio Fakulteta gastronomskih znanosti pri Sveučilištu Mondragon i Centra za inovacije i istraživanja, BBC inovation. Osim što su naši nastavnici obišli tu uglednu instituciju, sudjelovali su i na predavanju profesora Davida Mora, čovjeka koji slovi za jednog od 150 najutjecajnijih profesionalaca u španjolskom turizmu, a u Baskijskom kulinarskom centru trenutno je koordinator magistarskog studija Gastronomije.
Bili su potom na kongresu Gastronomike, na kojem se okupljaju kuhari iz cijelog svijeta da bi podijelili i razmijenili znanja i najnovija postignuća u tradicionalnoj i finoj kuhinji. Prošli su i radionice tamošnjih poznatih chefova s Michelinovim zvjezdicama. Kongres uključuje i ekskluzivne degustacije vina, sajam delicija te natjecanje u pripremi jela „od uličnih zalogaja do restoranskih delicija“. Natjecatelje ocjenjuje stručna publika, pa su tako priliku za ocjenjivanje imali i naši predstavnici.
Puno aktivnosti u nekoliko dana, no kako su naši nastavnici iskusni profesionalci, brzo su se snašli i zapratili sve što se oko njih događalo i što im se u ovom španjolskoj „prijestolnici hrane“ nudilo.
Napisala: Sanja Kovačić
VIRTUALNA ŠETNJA
UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu
UPISI FILM - (za osmaše)
UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD
Kalendar
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
FILM
Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.
Ukupno: 15383764
Ukupno: 15383764