PEKAR
Jedna od temeljnih živežnih namirnica je kruh. Smjesa za kruh se dobiva miješanjem brašna, vode, kvasca, soli, aditiva i ostalih sastojaka. Potrebne količine sastojaka određuju se vaganjem. Tijesto zatim oblikuju na potrebnu veličinu i oblik i zatim ga slažu na limove za pečenje. Nadziru proces dizanja tijesta prije i za vrijeme pečenja. Prema vrsti i pecivosti tijesta, pekari slažu limove s kruhom i pecivom na određeno mjesto u peć. Prema vrsti kruha ili peciva, namještaju temperaturu peći, a prema potrebi dodaju ili oduzimaju paru prilikom pečenja. Posebno paze na vrijeme trajanja pečenja, kako bi pečeni kruh i pecivo na vrijeme izvadili iz peći. Kad su kruh ili pecivo ispečeni, pekari ih vade iz peći specijalnim pekarskim lopatama. Zatim ih stavljaju u košare i kolicima prevoze do prodajnog prostora ili ih slažu u kutije u kojima ih dostavljaju u prodavaonice.
Pekari se u radu služe sitima, vagama, posudama za miješanje tijesta, košarama, pekarskim lopatama, limovima za pečenje, kolicima za prijevoz i dr. Rukuju strojevima i uređajima za miješanje i oblikovanje tijesta. Opslužuju i nadziru rad svih vrsta peći: zemljanih, parnih, električnih, kanalnih, automatskih. Na mjernim instrumentima očitavaju i prate temperaturu i vlažnost radnog prostora i u pekarskoj peći. Kruh i pecivo izrađuju od brašna različitih žitarica: pšenice, raži, kukuruza itd. Paze da se pričuvne količine brašna i ostalih sirovina ispravno uskladište. Posebnu pozornost posvećuju osobnoj higijeni i održavanju čistoću radnih prostora, peći i sredstava za rad.
Poželjne osobine:
Pekari trebaju imati normalan vid i sluh te spretnost i osjetljivost (opip) ruku i prstiju. Poželjan je i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju dobro razvijen osjet okusa i mirisa. Ti im osjeti, osim vidnog i opipnog nadzora potrebne kakvoće tijesta, omogućuju da i kušanjem provjere kakvoću sirovog i pečenog proizvoda. Miješanje tijesta te ulaganje i vađenje kruha i peciva iz peći zahtijevaju povečan tjelesni napor. Zbog toga je poželjna tjelesna snaga i izdržljivost. Uspješno obavljanje pekarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i predanost u radu. Pekari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, pod stalnim su liječničkim nadzorom, zbog mogućih zaraznih bolesti.Osposobljavanje:
Školovanje za zanimanje pekara provodi se u prehrambeno tehnološkim školama, a traje tri godine.Nakon položenog završnog ispita može se:
ZAPOSLITI: u pogonima za industrijsku proizvodnju kruha, u obrtništvu
UVJETI UPISA:
BODOVNI PRAG: -
BROJ UČENIKA: 14NASTAVNI PREDMETI: hrvatski jezik, matematika, kemija, biologija.
A) Općeobrazovni dio
Praktični dio
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
Ukupno: 15388852