preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Smjerovi  > Pekar

 

PEKAR

 

Jedna od temeljnih živežnih namirnica je kruh. Smjesa za kruh se dobiva miješanjem brašna, vode, kvasca, soli, aditiva i ostalih sastojaka. Potrebne količine sastojaka određuju se vaganjem. Tijesto zatim oblikuju na potrebnu veličinu i oblik i zatim ga slažu na limove za pečenje. Nadziru proces dizanja tijesta prije i za vrijeme pečenja. Prema vrsti i pecivosti tijesta, pekari slažu limove s kruhom i pecivom na određeno mjesto u peć. Prema vrsti kruha ili peciva, namještaju temperaturu peći, a prema potrebi dodaju ili oduzimaju paru prilikom pečenja. Posebno paze na vrijeme trajanja pečenja, kako bi pečeni kruh i pecivo na vrijeme izvadili iz peći. Kad su kruh ili pecivo ispečeni, pekari ih vade iz peći specijalnim pekarskim lopatama. Zatim ih stavljaju u košare i kolicima prevoze do prodajnog prostora ili ih slažu u kutije u kojima ih dostavljaju u prodavaonice.

Pekari se u radu služe sitima, vagama, posudama za miješanje tijesta, košarama, pekarskim lopatama, limovima za pečenje, kolicima za prijevoz i dr. Rukuju strojevima i uređajima za miješanje i oblikovanje tijesta. Opslužuju i nadziru rad svih vrsta peći: zemljanih, parnih, električnih, kanalnih, automatskih. Na mjernim instrumentima očitavaju i prate temperaturu i vlažnost radnog prostora i u pekarskoj peći. Kruh i pecivo izrađuju od brašna različitih žitarica: pšenice, raži, kukuruza itd. Paze da se pričuvne količine brašna i ostalih sirovina ispravno uskladište. Posebnu pozornost posvećuju osobnoj higijeni i održavanju čistoću radnih prostora, peći i sredstava za rad.

Poželjne osobine:
Pekari trebaju imati normalan vid i sluh te spretnost i osjetljivost (opip) ruku i prstiju. Poželjan je i smisao za oblikovanje. Vrlo je važno da imaju dobro razvijen osjet okusa i mirisa. Ti im osjeti, osim vidnog i opipnog nadzora potrebne kakvoće tijesta, omogućuju da i kušanjem provjere kakvoću sirovog i pečenog proizvoda. Miješanje tijesta te ulaganje i vađenje kruha i peciva iz peći zahtijevaju povečan tjelesni napor. Zbog toga je poželjna tjelesna snaga i izdržljivost. Uspješno obavljanje pekarskih poslova zahtijeva samostalnost, odgovornost i predanost u radu. Pekari moraju biti čisti i uredni. Budući da proizvode prehrambene proizvode, pod stalnim su liječničkim nadzorom, zbog mogućih zaraznih bolesti.

Osposobljavanje:
Školovanje za zanimanje pekara provodi se u prehrambeno tehnološkim školama, a traje tri godine.

Nakon položenog završnog ispita može se:
ZAPOSLITI: u pogonima za industrijsku proizvodnju kruha, u obrtništvu

 

UVJETI UPISA:
BODOVNI PRAG: -
BROJ UČENIKA: 14

NASTAVNI PREDMETI: hrvatski jezik, matematika, kemija, biologija.

 

A) Općeobrazovni dio


Praktični dio

 


UPISI

 

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15018548
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju