preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Smjerovi  > Konobar

 

KONOBAR

Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava sredstva, uređaje i inventar ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove i rasprema ih nakon uporabe, poslužuje sve vrste jela prema sustavima posluživanja koji su uobičajeni u nas i u svijetu, služi se ustaljenim evidencijama i dokumentacijom za ponudu jela i pića.

S obzirom da konobar sudjeluje u izravnoj prodaji i izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima, mora poznavati strane jezike te imati solidne osnove opće kulture.

Poznavanje roba i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čine osnovu školskog programa za stjecanje strukovnoga znanja, a predmeti praktičnih sadržaja za postizanje spretnosti i vještina u ugostiteljskom posluživanju.

Zanimanje konobara je vrlo naporno zbog neujednačenog trajanja radnog vremena, a najčešće produženog i noćnoga pa se traži dobro fizičko zdravlje i psihička stabilnost.

Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost, ljubaznost i ugodna vanjština.

Konobar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija i u obiteljskom poslu. Nakon završene škole moguce je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci, doškolovanje za zanimanje hotelijera-ugostitelja, te prekvalifikacije u druga ugostiteljska zanimanja, a uz odredene uvjete može nastaviti školovanje srodnog stručnoga studija. Poslužuje hranu i piće u ugostiteljskim objektima. Mora biti ljubazan, točan, brz i komunikativan.

Obrazovanje traje 3 godine.

UVJETI RADA:
rad u raznim ugostiteljskim objektima
rad u zatvorenim i ugodnim prostorima
upoznaje različite kulture, ljude i jezike

Nakon položenog završnog ispita može se :
ZAPOSLITI
NASTAVITI ŠKOLOVANJE: na višim školama

UVJETI UPISA :
BODOVNI PRAG: -
BROJ UČENIKA:14

NASTAVNI PREDMETI: hrvatski jezik, matematika, strani jezik, biologija. Obrazovanje traje tri godine.

A) Općeobrazovni dio

B) Stručno – teorijski dio s izbornom nastavom  

B1*) Tehnologija zanimanja

C) Praktični dio 35 tjedana u školi, 40 tjedana u ugostiteljskim objektima

 


UPISI

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Rujan 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 14894272
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju