PONOSNI POVRATAK S "RADOSNE KREATIVNOSTI"
Autor: Đurđica Katanec, 20. 11. 2023.
Sudjelovali smo na međunarodnom natjecanju, 36. AEHT-u u Litvi
Srca punih ponosa i zadovoljstva bila je ekipa Srednje škole Prelog koja se u subotu 11. studenog vratila iz Vilniusa, glavnog grada Litve gdje je sudjelovala na petodnevnom međunarodnom natjecanju u okviru 36. AEHT-a (Europskog udruženja hotelsko – turističkih škola).
Na ovogodišnjem AEHT-u održanom pod motom „Radosna kreativnost“ bilo je preko 800 sudionika iz 24 države. Borba za medalje odvijala se u 12 ugostiteljsko – turističkih disciplina. Natjecanje je timskog karaktera, s time da u paru ili trojcu nikako ne smiju biti dva kandidata iz iste države. Službeni jezik u svim disciplinama je engleski, pa je kod odabira učenika koji će ići na natjecanje dobro poznavanje tog jezika jedan od ključnih kriterija. Uz to važan je i cijeli niz drugih kvaliteta, na prvom mjestu izvrsno poznavanje struke, ali i upornost, smirenost, fokusiranost, smisao za timski rad i volja za dugotrajnim i detaljnim uvježbavanjem tjednima prije natjecanja.
Srednja škola Prelog ove je godine imala tri izvrsne predstavnice i to Gloriju Levačić-Tkalec u disciplini Front Office (Poslovanje recepcije hotela), Emu Krnjak u disciplini Coctail (Kokteli) te Helenu Veseli u disciplinama Decathlon (Kuharski desetoboj) i Food carving (rezbarenje hrane). Evo što one kažu:
„Za disciplinu Poslovanje recepcije hotela počela sam se pripremati s mentoricom nastavnicom Sanjom Kovačić u srpnju ove godine. Trebalo je naučiti kompletnu ponudu zadanog hotela Ibis Vilnius Centre koji se nalazi u središtu Vilniusa, naučiti što više o turističkoj ponudi tog grada, prometnoj povezanosti i drugim specifičnostima. Uz to valjalo je izvježbati primanje gosta, rješavanje eventualnih problemskih situacija i zahtjeva gosta tijekom njegova boravka u hotelu, pravilno komuniciranje uživo i putem telefona, pisanje poslovnog pisma, izrade hotelskog računa, naplate, odjave i ispraćaja gosta iz hotela. Kako ja pohađam THK usmjerenje i Recepcijsko poslovanje učim u 4. razredu koji sam ovog rujna tek upisala, kompletno cjelogodišnje gradivo tog nastavnog predmeta učila sam unaprijed. Bilo je izazovno, ali i zanimljivo. U Litvi sam nastupila u paru s učenikom Lennijem Haagom koji dolazi iz jedne turističke škole u Luksemburgu. Sudac nam je prije natjecanja objasnio da je jako važno raditi timski, a kako se timovi formiraju dan prije nastupa, trebalo je u jedno popodne timski se pripremiti, dogovoriti podjelu posla, međusobnu komunikaciju i još puno drugih detalja. Kolega Lenny i ja dobro smo „kliknuli od prve“, a da smo dobivene zadatke dobro odradili potvrdili su nam suci i publika koja nas je nagradila velikim pljeskom – kaže maturantica hotelijerka Gloria Levačić Tkalec kojoj je ovo bilo prvo natjecanje, baš kao i hotelijerki iz 3. razreda Emi Krnjak koja kaže: „Moj mentor nastavnik Goran Žižek i ja također smo s pripremama počeli još ljetos. Prijavili smo nastup u disciplini Kokteli za što je potrebno imati dobro izvježbanu ruku, brzinu, ali i smirenost, te kao i u svim disciplinama konstantni smiješak „od uha do uha“. Iako se to sve skupa ne čini komplicirano, zapravo je prilično zahtjevno. Dobili smo popis 20-tak koktela čije sastave je trebalo u potpunosti naučiti napamet i izvježbati njihovu izradu. Uz to je trebalo osmisliti i jedan koktel po vlastitoj recepturi. Vježbali smo stvarno puno, pogotovo zadnjih tjedana pred natjecanje. U Litvi mi je partner bio Thomas Jack Tonna s Malte koji odlično govorio engleski jezik i izvrstan je barmen. Nastupali smo dva dana: prvi dan radili smo po zadanim recepturama koktele White Lady i Whiskey Sour, a drugi dan u tzv. „slobodnom stilu“ napravili smo vlastitu kreaciju koktela naziva „Sweet devil“. Oboje smo bili jako zadovoljni nastupom jer smo sve koktele dobro izradili, a uz to smo uspjeli i ostaviti dobar dojam na publiku koja nas je pratila s velikim zanimanjem. Sve zajedno za mene je to bilo odlično iskustvo, puno sam toga naučila, upoznala nove prijatelje, vidjela kako to rade drugi i zaključila da smo mi u SŠ Prelog jednako dobri kao i ostali diljem Europe.“
Maturantica kuharica Helena Veseli nastupila je u čak dvije discipline o čemu kaže: „S mentorom nastavnikom Krunoslavom Tilošancem odlučila sam natjecati se u disciplini Decathlon koju mnogi smatraju najkompliciranijom jer se sastoji od deset kulinarskih komponenti koje treba napraviti unutar dva sunčana sata, pri čemu su neke namirnice unaprijed poznate, a neke se na licu mjesta vade iz „košarice izazova“. U Litvi sam bila u timu s natjecateljem Benasom Neimantasom iz Litve i Ajanom Pockelom iz Belgije. Radili smo tradicionalno litavsko jelo Švilpikai od krumpirova tijesta s dodatkom mrkve i umakom od vrganja, janjeće kotlete, holandski umak sa sitno nasjeckanim peršinom, pesto od začinskog bilja, sporo kuhanu mrkvu i zapečeni krumpir. Izradili smo i krekere od jabuke. Kao tim dobro smo komunicirali i surađivali i sve na vrijeme iznijeli pred suce. Sve je prošlo odlično, stekla sam puno novih znanja, a posebno me se dojmio glavni sudac koji je bio izuzetno susretljiv i prije i tijekom natjecanja, bodrio nas, dizao motivaciju i dobronamjerno savjetovao.“ Ove godine AEHT je uveo i novu disciplinu Rezbarenje hrane, u koju se Helena Veseli također hrabro upustila: „Rezbarenje voća i povrća jako mi je interesantno jer daje mogućnost za dodatnu kulinarsku kreativnost, a kako je moj mentor K. Tilošanec u tome izvrstan, imala sam prilike od njega puno naučiti. U toj disciplini nastupila sam u Litvi sama. Rezbarili smo dinju, od koje sam napravila cvijet. Sveukupno gledajući jako sam sretna što mi se pružila prilika za odlazak na ovo natjecanje koje me na osobnoj i profesionalnoj razini veoma obogatilo.“ – zaključuje Helena.
Dobrim nastupima usprkos ove godine SŠP nije dobio ni jednu medalju, no to ih ni malo nije obeshrabrilo, štoviše ponosni su na svoje nastupe, o čemu ravnatelj Tomislav Gregur koji je zajedno s učenicama i mentorima bio u Litvi kaže: „Iznimno sam ponosan na sve što su SŠP-ovci pokazali. Na AEHT dolaze najbolji učenici iz cijele Europe, neki i iz škola koje imaju preko tisuću polaznika. Stajali smo im ravnopravno „uz bok“, pokazavši da ni u čemu nismo slabiji od njih. Sve tri učenice izvrsno su prezentirale i našu školu i Hrvatsku, pokazale da znaju struku, da su kreativne, profesionalne i timski igrači te se odlično snalaze u međunarodnom okruženju. Na otvorenju manifestacije predsjednica AEHT-a Ana Paula Pais istaknula je da se ovdje učenici ne natječu samo protiv drugih, već i protiv sebe, onakvih kakvi su jučer bili. Mislim da su naše predstavnice u tome u potpunosti uspjele.“
Odlazak na ovogodišnju AEHT-u Srednjoj školi Prelog financijski je omogućen iz projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok, u kojem su škola partner.
Napisala: Sanja Kovačić
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383768