preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

KOLIJEVKA RENESANSE ODUŠEVILA PRELOŠKU EKIPU

Autor: Željka Ivančok Varga, 19. 3. 2024.

Povratak srednjoškolaca iz predivne Italije

Preloški srednjoškolci sretno su se vratili iz Italije gdje su boravili u sklopu Erasmus+ projekta Go4eXperience VI. Na mobilnosti u trajanju od dva tjedna sudjelovali su sljedeći učenici: Dora Kos, Anna Fernandez Mekovec, Tia Križaić ,Karolina Težak, Neven Tuksar, Josip Baumgartner i Lukas Bubek te strukovni nastavnik Robert Režek koji je bio na praćenju rada (job shadowing). Boravili su u apartmanima u omiljenoj turističkoj regiji Veneto u blizini grada Trevisa, poznatom po bogatoj povijesti srednjovjekovnih gradskih zidina, labirintima slikovitih kanala i prekrasnoj „Fontana delle Tete“ koja svjedoči i označava  grad iz renesansnog razdoblja. Grad ima oko 84.000 stanovnika i udaljen je tridesetak minuta vlakom od Venecije koju su učenici sa svojim nastavnicima posjetili u slobodno vrijeme. Učenici i nastavnik Robert Režek usavršavali su se u vrhunskom restoranu La Cucina di Crema, a ovu suradnju omogućio je Goran Žižek koji je svoju karijeru gradio baš u tom restoranu, a kao pratnja bio je idealna podrška učenicima za vrijeme obavljanja prakse jer je pomogao u komunikaciji i dogovorima.

La Cucina di Crema obiteljski je restoran u kojem vlasnici Valter Crema, Sonia Vettorello te njihova kći Lina Crema pripremaju i nude tradicionalnu venetsku kuhinju isključivo sezonskim i svježim namirnicama domaćih proizvođača na vrlo moderan i svojstven način. Suđe koje se stavlja pred goste, kao i lusteri, izrađeni su od murano stakla, a čaše od tankog i vrhunskog kristala. Iako vlasnici cijene estetiku i njeguju specifično uređenje, svjesni su kako bogatstvo restorana predstavljaju djelatnici te svoje kuhare i konobare redovito šalju na usavršavanje. To su razlozi zašto je La Cucina di Crema idealno mjesto za učenike SŠP-a kako bi upoznali pravi talijanski odnos prema ugostiteljstvu. Dok su budući kuhari Neven, Lukas i Josip učili kako ručno raditi tjesteninu, spremiti savršen rižoto i dekorirati tanjure prema najnovijim trendovima, slastičarka Karolina spremala je pravi talijanski tiramisu. Učenice Anna, Tia i Dora  naučile su pripremiti popularno talijansko piće Aperol Spritz te usavršile tehniku pripreme različitih napitaka od kave te dekantiranje i pravilno posluživanje vina.

Učenici i nastavnici s ovog puta vratili su se obogaćeni profesionalnim i međuljudskim vještinama. Svakodnevno su surađivali s talijanskim kolegama i pratili upute mentora koji vole svoj posao i rade punim srcem, što učenici i prepoznaju. Provođenjem ovakvih mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekata mala škola velikog srca aktivno ulaže u odgojno-obrazovni sustav i profesionalnu budućnost svojih učenika.  

 

 

Tekst: Goran Žižek, nastavnik mentor




VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15383768
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju