FRANCUSKI BISTRO U SREDNJOJ ŠKOLI PRELOG
Autor: Željka Ivančok Varga, 23. 3. 2017.
U utorak, 21. ožujka, obilježili smo Međunarodni dan frankofonije te pripremili druženje s prijateljima iz Francuske.
Srednja škola Prelog u sklopu ERASMUS+ projekata vezanih za mobilnosti učenika u strukovnom obrazovanju ugošćuje 10 francuskih učenika i ukupno 5 nastavnika u pratnji u trajanju od 12.3. do 15.4.2017. godine. Šest francuskih kuhara i četiri konobara obavlja u pet tjedana svoju godišnju stručnu praksu u Hotelu Panorama u Prelogu i Hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu, gdje su i smješteni. Učenici će usvajati stručne vještine i posebnosti gastronomske ponude u Međimurju i iskustva primijeniti u budućem pozivu kuhara i konobara. Slobodno vrijeme provode obilazeći kulturne i spomeničke znamenitosti u Međimurju i okolici. U nedjelju, 19. ožujka 2017. godine profesorica Tanja Baksa, stručna učiteljica Milena Štajerec i pedagoginja Tanja Lilić pokazale su učenicima iz Francuske i njihovoj profesorici sve ljepote Varaždina i Čakovca. Tako su učenici prošetali starom jezgrom Varaždina, posjetili muzej u Starom gradu, razgledali centar i izloge, okrijepili se te krenuli put Čakovca. U Čakovcu su upoznali slavnu prošlost obitelji Zrinski te povijesne značajke glavnog grada Međimurske županije, već vidno umorni razgledali su najvažnije znamenitosti. Nakon napornog izleta i obilaska dvaju gradova još malo su razmjenjivali dojmove na terasi Hotela Panorama u Prelogu gdje obavljaju svoju stručnu praksu.
Uz mnogobrojne izlete i aktivnosti u Srednjoj školi Prelog u utorak, 21. ožujka 2017. godine, bio je obilježen Međunarodni dan frankofonije, gdje su francuski i naši učenici zajedno pripremali francuske slastice. Veoma je dobro poznato da je Francuska jedna od najvažnijih zemalja s izvrsnom gastronomijom, zemlja koja ima nešto više od 300 vrsta sireva, čiji su vino i šampanjac jedni od najboljih i najcjenjenijih u svijetu, a kroasan i baget jedni od najprepoznatljivijih simbola. Stoga smo 21. ožujka 2017. godine u dvorani Srednje škole Prelog s početkom u 11.00 sati organizirali mali francuski bistro te pripremili neke od najvažnijih francuskih slastica i jela poput šarenih makrona u različitim bojama, mousse od bijele i crne čokolade, poznatih eklera, kroasana te nezaboravnog quiche Lorrainea, neizostavnu juhu od luka, povrtni složenac ratatoille.
Osim toga, našim smo gostima poslužili i nekoliko vrsta francuskih sireva, a svi su mogli uživati i u prigodnoj francuskoj glazbi koja je uvelike doprinijela ugodnom ambijentu te stvorila pravi francuski štih. Na ovo prigodno druženje odazvali su se i naši uvaženi gosti - Ljubomir Kolarek, gradonačelnik grada Preloga, Branko Sušec, prof., pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, dr.sc. Blaženka Novak, prof., voditeljica Odsjeka za obrazovanje, kulturu i sport te voditelj Turističke zajednice u Prelogu Ivan Gradečak.
Nakon uvodnih pozdrava domaćina - ravnatelja SŠ Prelog Tomislava Gregura slijedilo je predstavljanje jela, slastica, izrada koktela i uživanje u raznovrsnim delicijama. Prisutnima se obratila i profesorica Kristina Jančec, koordinatorica SŠ Prelog za projekt Erasmus+, a profesorica Mateja Jelaković trudila se simultanim prevođenjem pratiti sva događanja kako bi druženje s prijateljima iz Francuske bilo što zanimljivije.
Učenici Hugo Carvajal, Axel Besson, Antoine Hugueniot, Alicia Monteil, Chloé Mignoneau, Denis Agovi, Eklidion Bega, Joséphine Dezitter, Laurie Ventura i Gabriel Fatin pohađaju strukovnu srednju školu Lyceé Jean Capelle u francuskom gradiću Bergeracu, romantičnom gradiću u vinskoj regiji na jugu Francuske. Tamo je 10 učenika SŠ Prelog u ožujku 2016. provelo dva tjedna obavljajući praksu u restoranima grada Bergeraca i okolici.
Ove godine u svibnju 6 učenika Srednje škole Prelog s mentoricom odlazi u Bergerac. Očekuje se nova suradnja i razmjena i u 2017./18. godini. Glavni cilj takvih razmjena je stjecanje novih strukovnih vještina i znanja u inozemstvu, a pored toga učenici postaju samostalniji i tolerantniji, otvoreniji prema novim izazovima i iskustvima i motivirani za nastavak školovanja i cjeloživotnog učenja. Francusku školu Lyceé Jean Capelle i Srednju školu Prelog povezao je etwinning portal i ERASMUS+. Riječ je o programu za obrazovanje mladih financiran od Europske unije. Srednja škola Prelog tijekom 3 godine ostvarila je 92 dvotjedne mobilnosti svojih učenika i pratnje. Tako su učenici putovali u Francusku, Latviju, Sloveniju, Njemačku i na Maltu. Projekti su prijavljeni i prihvaćeni od Agencija za mobilnosti i programe EU (http://www.mobilnost.hr/) koja koordinira Erasmus+ projekte na našem području.
Preloški srednjoškolci ugostiteljskih smjerova sa svojim su mentorima - stručnim učiteljima kuharstva, pekarstva i ugostiteljskog posluživanja bili pravi domaćini što su pokazali zajedničkim radom u brojnim radionicama i aktivnostima.
Tekst: Kristina Jančec, prof.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383726