NASTAVNICA SŠ PRELOG USAVRŠAVALA SE U PODRUČJU FUNKCIONALNE HRANE
Autor: Željka Ivančok Varga, 18. 7. 2021.
Mnoštvo zanimljivih tema u jednodnevnoj edukaciji...
Sve do unazad stotinjak godina ljudi su svoju hranu dobivali direktno iz prirode. U suvremeno doba 20. i 21. stoljeća međutim, glavnu riječ preuzela je tehnologija zahvaljujući kojoj se od izvornih namirnica razvio veliki broj prehrambenih proizvoda. Današnje težište u prehrambenoj industriji je proizvodnja „funkcionalne hrane“, odnosno hrane koja ima povoljan učinak na zdravlje, uz adekvatno nutritivno djelovanje.
U četvrtak, 15.srpnja ove godine na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je stručna edukacija pod nazivom „Funkcionalna hrana u Hrvatskoj“; sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane.
Među sudionicima bila je i nastavnica prehrambene skupine predmeta iz SŠ Prelog, Snježana Janković, prof. savjetnik i dipl. ing prehrambene tehnologije. Tijekom jednodnevne edukacije imala je priliku odslušati čak 11 tema iz tog područja: „Funkcionalna hrana – regulatorni aspekti“, „EFSA i HAPIH u kampanji“, „Making food choices wat confidence“, „Biljni čajevi obogaćeni vitaminima i mineralima“, „Primjena ljuske krumpira u prehrambenoj industriji“, „Nusproizvodi prerade voća kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane“, „Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - dokazana kvaliteta“, „Izazov povećanja kvalitete bezglutenskog kruha“, „Sladoled kao funkcionalna hrana“, „Beauty sastojci u prehrambenim proizvodima“ te „Održivost poslovanja danas - od polja do stola uz edukaciju i komunikaciju“.
Organizatori edukacije bili su Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo poljoprivrede RH te Prehrambeno - biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.
Profesorici Janković odlazak na edukaciju omogućen je putem Regionalnog centra Zabok, a sve naučeno bit će joj vrlo korisno i primjenjivo u radu s učenicima u sektoru prehrane te turizma i ugostiteljstva u Srednjoj školi Prelog. Naime, u današnje vrijeme kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, svjedočimo rapidnim promjenama i izmjenjujućim trendovima vezanim uz prehranu pa su sva nova saznanja više nego dobrodošla.
Tekst: S. Kovačić
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15384368