preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

NASTAVNICA SŠ PRELOG USAVRŠAVALA SE U PODRUČJU FUNKCIONALNE HRANE

Autor: Željka Ivančok Varga, 18. 7. 2021.

Mnoštvo zanimljivih tema u jednodnevnoj edukaciji...

Sve do unazad stotinjak godina ljudi su svoju hranu dobivali direktno iz prirode. U suvremeno doba 20. i 21. stoljeća međutim, glavnu riječ preuzela je tehnologija zahvaljujući kojoj se od izvornih namirnica razvio veliki broj prehrambenih proizvoda. Današnje težište u prehrambenoj industriji je proizvodnja „funkcionalne hrane“, odnosno hrane koja ima povoljan učinak na zdravlje, uz adekvatno nutritivno djelovanje.

U četvrtak, 15.srpnja ove godine na Prehrambeno – biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu održana je stručna edukacija pod nazivom „Funkcionalna hrana u Hrvatskoj“; sinergija znanosti, tehnologije, tržišnih tendencija, kontrole i sigurnosti hrane.  

Među sudionicima  bila je i nastavnica prehrambene skupine predmeta iz SŠ Prelog, Snježana Janković, prof. savjetnik i dipl. ing prehrambene tehnologije. Tijekom jednodnevne edukacije imala je priliku odslušati čak 11 tema iz tog područja: „Funkcionalna hrana – regulatorni aspekti“, „EFSA i HAPIH u kampanji“, „Making food choices wat confidence“, „Biljni čajevi obogaćeni vitaminima i mineralima“, „Primjena ljuske krumpira u prehrambenoj industriji“, „Nusproizvodi prerade voća kao sirovine u proizvodnji funkcionalne hrane“, „Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - dokazana kvaliteta“, „Izazov povećanja kvalitete bezglutenskog kruha“, „Sladoled kao funkcionalna hrana“, „Beauty sastojci u prehrambenim proizvodima“ te „Održivost poslovanja danas - od polja do stola uz edukaciju i komunikaciju“.

Organizatori edukacije bili su Hrvatsko društvo prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista, Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo poljoprivrede RH te Prehrambeno -  biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Profesorici Janković odlazak na edukaciju omogućen je putem Regionalnog centra Zabok, a sve naučeno bit će joj vrlo korisno i primjenjivo u radu s učenicima u sektoru prehrane te turizma i ugostiteljstva u Srednjoj školi Prelog. Naime, u današnje vrijeme kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu, svjedočimo rapidnim promjenama i izmjenjujućim trendovima vezanim uz prehranu pa su sva nova saznanja više nego dobrodošla.

Tekst: S. Kovačić




VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15384368
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju