preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

NAŠI NASTAVNICI KAO WISKEY FORENZIČARI

Autor: Željka Ivančok Varga, 22. 12. 2021.

Stručno usavršavanje Whiskey forenzičari ed. 12....

U srijedu, 15. prosinca ove godine održana je još jedna stručna radionica u kojoj su se nastavnici ugostiteljskog posluživanja Zoran Tomašić, Robert Režek i Goran Žižek pretvorili u whiskey forenzičare. Edukator je i ovaj puta bio iskusni predavač Dario Grabarić iz tvrtke Dagra Media, a financijski ju je nastavnicima omogućio projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok.

U online izdanju učilo se o viskijima škotske destilerije Aberlour;  chill filtered i un-chill filtered viskijima, obojanom i neobojanom viskijima, koktelima koji se od njih mogu napraviti, ali i povijesti destilerije Aberlour, aparatima za filtraciju, načinu proizvodnje, posluživanja i dr.

Evo što o svemu kažu naši nastavnici: „Chill- filtered viski je viski koji prolazi hladnu filtraciju, pri čemu se rashlađuje da bi se istaložile masne kiseline koje se potom odvajaju. Viski koji ne prelazi kroz takve filtracije označava se oznakom non-chill filtered, punijeg je okusa i u dodiru s ledom se zamagljuje; tzv. „škotska izmaglica“. Predavač je istaknuo da filtracija ne ubija bazične karakteristike viskija i ne nestaju arome, već se stvara drugačija percepcija u ispijanju određenog pića. Viski se može i obojati i to industrijskom karamelom koja se dobiva od šećerne repe, trske ili ječma. Ova boja može zasmetati osobama koje imaju probleme s glutenom. Izuzetak je karamelna boja napravljena od kukuruza koja ne izaziva reakcije kod osoba osjetljivih na gluten. Kod takvog viskija na boci postoji oznaka gluten-free. I sami smo, zahvaljujući uzorcima viskija i karamelne boje koju smo dobili u školu prije edukacije izradili jednu vrstu obojanog viskija. Naučili smo i da se aroma i alkoholna jačina ovih viskija najbolje doživljavaju ako se poslužuju u originalnim Glencairn viski čašama.“

Trio R. Režek – Z. Tomašić – G Žižek ističe da je edukacija bila više nego korisna za njihov profesionalni razvoj i daljnji rad s učenicima ugostiteljsko – turističkih usmjerenja u SŠ Prelog, kako u teorijskom, tako i u praktičnom dijelu nastave.

                                    

Pripremila: Sanja Kovačić




VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15383772
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju