SREDNJA ŠKOLA PRELOG PRIMILA NAGRADU HRVATSKOG KUHARSKOG SAVEZA KAO 2. NAJBOLJA ŠKOLA
Autor: Željka Ivančok Varga, 9. 4. 2022.
Ovogodišnji uspjesi naše škole se nastavljaju…
U organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza tijekom ovog tjedna, od 4. do 8. travnja, u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama traju Dani hrvatskog kulinarstva, vrhunska manifestacija koja okuplja „creme de la creme“ hrvatskog slastičarstva i kulinarstva. U bogatom rasporedu događanja mnoštvo je kvalitetnih radionica, božanstvenih prezentacija, ukusnih degustacija i napetih natjecanja. Velik dio toga imali su prilike vidjeti i srednjoškolski učenici ugostiteljskih škola iz cijele Hrvatske jer je u okviru ovog slastičarsko – kulinarskog spektakla bilo mjesta i za njih. Oni su se naime, ondje natjecali na 12. Kamelija kupu. Svoje predstavnike na učeničkom natjecanju imala je i naša županija, učenike iz Srednje škole Prelog i to u obje ponuđene discipline: kuharstvu i slastičarstvu.
A kad se SŠP-ovci pojave na natjecanjima, u Prelog stižu medalje!
U konkurenciji kuharstva nastupali su učenici 3. razreda smjera kuhar, Lorena Turk i Fran Slamek, koje je mentorirao nastavnik/kuhar specijalist Danijel Naranđa. Njihov zadatak bio je prigotoviti meni od 3 slijeda na zadanu temu hladnog predjela od skuše, glavnog jela od zabatka i deserta od kruške i sira. Prema zadanom zadatku preloški tim samostalno je razradio meni i normative te izradio za predjelo tris od skuše (rep u tempuri, meso skuše tartar te poširane rolice skuše i mladog špinata), za glavno jelo pileći smotuljak u posteljici bućinih sjemenki s prilozima; pire od boba, glaziranu mrkvu i hrustavce od riže, te kao desert krušku u mrvičastom tijestu u kombinaciji s aromatiziranim sirom. Sve to uspjeli su izvrsno napraviti u zadanom vremenu pred stručnim žirijem koji ih je neprestano pratio, nadgledao i na kraju kušao gotovo jelo. Odlukom žirija SŠP-ovci su osvojili brončanu medalju!
U disciplini slastičarstvo predstavnica SŠP-a bila je učenica 3. razreda smjera slastičar Marta Strbad, koju je mentorirao nastavnik/slastičar specijalist Vlado Turek. Njen zadatak bio je izraditi tortu na temu „Zima“. Tijekom priprema u školi učenica i mentor osmislili su recept i izgled torte koju su nazvali „Ribolov na zaleđenom jezeru“. Tortu je žiri ocjenjivao i po izgledu i po okusu, a konačni rezultat bila je brončana medalja! Torta je inače bila napravljena od dva sloja biskvita, jednog od badema, drugog od lješnjaka i naranče, punjena želeom od maline i kremom od vanilije i bijele čokolade, te ukrašena miror glazurom i dekoracijama od isomalt šećera.
Zahvaljujući odličnim pojedinačnim plasmanima predstavnika SŠP-a, u ukupnom poretku preloška škola proglašena je drugom najboljom !
Uz medalje i priznanja učenici i mentori iz Srednje škole Prelog dobili su i vaucher vrijedan 30.000,00 kuna od Visoke škole Aspira iz Zagreba koji se može iskoristiti za edukacije. Nakon uručenja nagrada i priznanja svi su prisutni natjecatelji jednoglasno izviknuli poruku mira „Chefs believe in peace!“, kao dio globalne poruke koju priprema Svjetska kuharska organizacija Worldchefs.
Pripreme i odlazak na natjecanje omogućene su uz veliki angažman škole te financijsku potporu projekta ReCeZa.
Svim natjecateljima i mentorima čestitamo od srca na ovom sjajnom uspjehu !
Pripremila: Sanja Kovačić
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383773