preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

SREDNJA ŠKOLA PRELOG PRIMILA NAGRADU HRVATSKOG KUHARSKOG SAVEZA KAO 2. NAJBOLJA ŠKOLA

Autor: Željka Ivančok Varga, 9. 4. 2022.

Ovogodišnji uspjesi naše škole se nastavljaju…

U organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza tijekom ovog tjedna, od 4. do 8. travnja, u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama traju Dani hrvatskog kulinarstva, vrhunska manifestacija koja okuplja „creme de la creme“ hrvatskog slastičarstva i kulinarstva. U bogatom rasporedu događanja mnoštvo je kvalitetnih  radionica, božanstvenih prezentacija, ukusnih degustacija i napetih natjecanja. Velik dio toga imali su prilike vidjeti i srednjoškolski učenici ugostiteljskih škola iz cijele Hrvatske jer je u okviru ovog slastičarsko – kulinarskog spektakla bilo mjesta i za njih. Oni su se naime, ondje natjecali na 12. Kamelija kupu. Svoje predstavnike na učeničkom natjecanju imala je i naša županija, učenike iz Srednje škole Prelog i to u obje ponuđene discipline: kuharstvu i slastičarstvu.   

A kad se SŠP-ovci pojave na natjecanjima, u Prelog stižu medalje!

U konkurenciji kuharstva nastupali su učenici 3. razreda smjera kuhar, Lorena Turk i Fran Slamek, koje je mentorirao nastavnik/kuhar specijalist Danijel Naranđa.  Njihov zadatak bio je prigotoviti meni od 3 slijeda na zadanu temu hladnog predjela od skuše, glavnog jela od zabatka i deserta od kruške i sira. Prema zadanom zadatku preloški tim samostalno je razradio meni i normative te izradio za predjelo tris od skuše (rep u tempuri, meso skuše tartar te poširane rolice skuše i mladog špinata), za glavno jelo pileći smotuljak u posteljici bućinih sjemenki s prilozima; pire od boba, glaziranu mrkvu i hrustavce od riže, te kao desert krušku u mrvičastom tijestu u kombinaciji s aromatiziranim sirom. Sve to uspjeli su izvrsno napraviti u zadanom vremenu pred stručnim žirijem koji ih je neprestano pratio, nadgledao i na kraju kušao gotovo jelo. Odlukom žirija SŠP-ovci su osvojili brončanu medalju! 

U disciplini slastičarstvo predstavnica SŠP-a bila je učenica 3. razreda smjera slastičar Marta Strbad,  koju je mentorirao nastavnik/slastičar specijalist Vlado Turek. Njen zadatak bio je izraditi tortu na temu „Zima“. Tijekom priprema u školi učenica i mentor osmislili su recept i izgled torte koju su nazvali „Ribolov na zaleđenom jezeru“. Tortu je žiri ocjenjivao i po izgledu i po okusu, a konačni rezultat bila je brončana medalja! Torta je inače bila napravljena od dva sloja biskvita, jednog od badema, drugog od lješnjaka i naranče, punjena želeom od maline i kremom od vanilije i bijele čokolade, te ukrašena miror glazurom i dekoracijama od isomalt šećera.

 

Zahvaljujući odličnim pojedinačnim plasmanima predstavnika SŠP-a, u ukupnom poretku preloška škola proglašena je drugom najboljom !

Uz medalje i priznanja učenici i mentori iz Srednje škole Prelog dobili su i vaucher vrijedan 30.000,00 kuna od Visoke škole Aspira iz Zagreba  koji se može iskoristiti za edukacije. Nakon uručenja nagrada i priznanja svi su prisutni natjecatelji jednoglasno izviknuli poruku mira „Chefs believe in peace!“, kao dio globalne poruke koju priprema Svjetska kuharska organizacija Worldchefs.

Pripreme i odlazak na natjecanje omogućene su uz veliki angažman škole te financijsku potporu projekta ReCeZa.

Svim natjecateljima i  mentorima čestitamo od srca na ovom sjajnom uspjehu !

                               

 

Pripremila: Sanja Kovačić




VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15383773
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju