LJETNA ŠKOLA GASTRONOMIJE I TURIZMA
Autor: Željka Ivančok Varga, 18. 7. 2022.
Vratile su nam se hotelijerke…
Sa širokim osmijehom na licu i pune pozitivnih dojmova vratile su se s Ljetne škole gastronomije i turizma naše turističko – hotelijerske komercijalistice Ivana Hansderfner i Annamaria Žnidar. Ovogodišnja se Ljetna škola održavala u Poreču od 27. do 30. lipnja, a uz naše predstavnice bili su na ondje i predstavnici ostalih partnerskih škola na projektu ReCeZa – Regionalni centar Zabok.
Učenici su bili smješteni u hotelu Valamar Diamant, a dani su im bili ispunjeni brojnim stručnim radionicama i posjetima. Među ostalim, posjetili su Vinariju i destileriju Rossi u Vižinadi gdje su se uz stručno vođenje suvlasnika Marka Rossija, predsjednika Udruge konobara i barmena Hrvatske Zorana Lukića i vrhunskog somelijera Sandija Parisa upoznali s proizvodnim procesom Vinarije i destilerije te kroz praktično iskustvo učili o pravilnom nuđenju, prezentaciji i otvaranju butelja vina Istarska Malvazija.
Idućeg dana posjetili su destileriju Aura u Buzetu koja se bavi proizvodnjom ekskluzivnih tradicionalnih proizvoda - rakije, džemova te ostalih autohtonih proizvoda od samoniklog ljekovitog bilja i divljeg voća s obronaka Ćićarije.
O proizvodnji i posluživanju destilata radionicu su im održali stručnjaci Viktor Dobrović te Zoran Lukić, a potom su imali radionicu pod vodstvom barmena Marka Sekule na temu „Priprema koktela modernim tehnikama“. Obišli su i kulturno povijesnu baštinu najmanjeg grada na svijetu - Huma, te tamošnji Muzej starih zanata „Museum of Hum Aura“ i Destillery bar „Aura“.
U Isabella Valamar Collection Island Resortu na otoku Sveti Nikola sudjelovali su na radionici pripreme jela modernim tehnikama kuharstva uz korištenje lokalnih namirnica, a u pržionici kave Monte u Žminju educirali su se o kavi i njenim mješavinama te isprobali „cupping“; metodu ocjenjivanja kvalitete kave. U sklopu vođene edukacije od strane Filipa Sarilara iz Udruge konobara i barmena Hrvatske te Denija Pesce i Diega Giuricina iz Monte Akademije upoznali su se i s važnošću rada na mlincu, osnovama održavanja caffe aparata, pripremom kave i kontrole kvalitete kroz prepoznavanje okusa, kreme i izgleda kave, a na kraju su vježbali tehniku Latte arta kroz pravilnu pripremu kreme od mlijeka i tehniku crtanja po kavu.
Uz sve to bilo je i slobodnog vremena za druženje i animaciju, s obzirom da su im ljubazni domaćini iz Valamara Diamanta ustupili na besplatno korištenje različite sadržaje hotela poput sportskih terena, teretane i bazena, a i plaža je bila u blizini. Sve zajedno bilo je više nego ugodno i kvalitetno iskustvo.
Pripremila: Sanja Kovačić, koordinator ReCeZe u SŠ Prelog
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383773