RADIONICA IZRADE KOSANE MASTI
Autor: Željka Ivančok Varga, 7. 12. 2022.
Kosane masti “CLASSIC” i “WITH MEAT”
Uz svaku svinjokolju ide i proizvodnja kosane masti koja je odraz povijesti, kulture i tradicije našeg Međimurja. Proizvodnja kosane masti specifična je kako u domaćinstvu tako i u industriji. Ima dugu tradiciju i posebna svojstva zbog udjela sastojaka i načina proizvodnje. U doba kad nam se gotovi proizvodi nude sa svih strana, ugodno je kušati autentične domaće proizvode.
No, tko kaže da uz poznavanje tradicionalnih recepata ne slijedimo i suvremene trendove?
Da se znanje o njihovoj izradi ne bi izgubilo, trude se naši mesari sa svojim profesoricama J. Poljak i G. Žvorc te nam tako ovaj put nude pravu domaću kosanu mast. Prvo smo mogli probati kosanu mast bez dodataka, rekli bismo classic varijantu, a zatim su je izradili s dodatkom pečenog mesa (kosana mast CLASSIC i kosana mast WITH MEAT). U radionicama su sudjelovali učenici mesari 2. razreda: Dario Đuran, Leonardo Kocijan, David Oršoš i Patricio Oršoš te učenici 3. razreda: Kevin Herjavec, Patrik Kolarić i Antonio Jeđud.
Upravo na taj način učenici i profesorice nastoje poticati i promovirati autohtone mesne proizvode, ali i toliko traženo zanimanje mesar. Nek vam je u slast!
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383773