JOŠ JEDNO SJAJNO STUDIJSKO PUTOVANJE
Autor: Željka Ivančok Varga, 9. 4. 2023.
Inspirirani novim znanjima u Italiji i Sloveniji…
U okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok od 22. do 25. ožujka ove godine organizirano je još jedno sjajno studijsko putovanje za nastavnike i stručne suradnike iz škola uključenih u taj projekt. Ovaj put putovalo se u Sloveniju i Italiju s ciljem unaprjeđenja znanja vezanih uz provedbu strukovnih kurikuluma na višoj razini obrazovanja, provedbu praktične nastave i stručne prakse u sektoru turizma i ugostiteljstva te proizvodnih procesa hrane i pića.
Iz Srednje škole Prelog putovale su stručne suradnice Tanja Lilić i Nataša Sakač te nastavnici Snježana Janković, Sanja Kovačić, Vlado Bogomolec i Vlado Turek. Zajedno s predstavnicima Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Srednje škole Zabok, Gospodarske škole Varaždin, Ekonomskog fakulteta Zagreb i hotela Kaj iz Marije Bistrice prvi su dan posjetili ljubljanski kulinarsko-turistički centar KULT 316 koji studentima omogućuje stjecanje praktičnih vještina u realnom okruženju za učenje. Centar ima pokaznu kuhinju, nastavnu hotelsku sobu, konferencijsku dvoranu, vinski podrum, restoran, kavanu te prvu školsku mikropivovaru i prvu školsku turističku agenciju u Sloveniji. Uslijedio je posjet Biotehniškom izobraževalnom centru Ljubljana gdje su se imali priliku upoznati s organizacijom rada i aktivnostima ove javne ustanove u kojoj se pruža mogućnost školovanja u biotehnološkom sektoru te sektoru turizma i ugostiteljstva.
Idući dan proveli su na Bledu gdje su naučili kako se radi Originalna bledska kremšnita po recepturi staroj 70 godina. Uslijedio je posjet Visokoj školi za ugostiteljstvo, wellness i turizam Bled gdje ih je dočekao ravnatelj Peter Mihelčič s kojim su razgovarali o obilježjima školstva u području turizma i ugostiteljstva u Sloveniji uspoređujući ga s hrvatskim modelom.
Sljedeća destinacija bila je Italija gdje su u okolici Trsta posjetili agroturizam Le Torri di Slivia u sklopu kojeg je i špilja Grotta delle Torri di Slivia, jedna od turističkih atrakcija tog kraja. Posjetili su i pržionicu kave „Antica Tostatura Triestina“ u kojoj se kava prži na tradicionalan način, koristeći bukovinu, kako bi se postigla jedinstvena aroma i kvaliteta. Slijedi odlazak u tršćansku robnu kuću Eataly u kojoj se mogu pronaći najbolji talijanski proizvodi visoke kvalitete poput čokolade, talijanskih vina, svježe tjestenine i lokalnih eko proizvoda.
Posljednjeg dana obišli su u okolici Udina pršutanu San Danielle gdje im je uz stručno vodstvo predstavljen koncept procesa proizvodnje njihova pršuta; posebna obrada svinjskog buta, odabrane pasmine svinja koje daju butove izvanredne kvalitete te izostavljanje dimljenja što proizvodu daje specifičnu aromu.
Nova saznanja s ovog putovanja svi sudionici podijelit će s kolegama i učenicima te ih implementirati u svoj daljnji profesionalni rad.
Pripremila:
Sanja Kovačić,
koordinator projekta u SŠ Prelog
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383772