preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

JOŠ JEDNO SJAJNO STUDIJSKO PUTOVANJE

Autor: Željka Ivančok Varga, 9. 4. 2023.

Inspirirani novim znanjima u Italiji i Sloveniji…

U okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok od 22. do 25. ožujka ove godine organizirano je još jedno sjajno studijsko putovanje za nastavnike i stručne suradnike iz škola uključenih u taj projekt. Ovaj put putovalo se u Sloveniju i Italiju s ciljem unaprjeđenja znanja vezanih uz provedbu strukovnih kurikuluma na višoj razini obrazovanja, provedbu praktične nastave i stručne prakse u sektoru turizma i ugostiteljstva te proizvodnih procesa hrane i pića.

Iz Srednje škole Prelog putovale su stručne suradnice Tanja Lilić i Nataša Sakač te nastavnici Snježana Janković, Sanja Kovačić, Vlado Bogomolec i Vlado Turek. Zajedno s predstavnicima Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Srednje škole Zabok, Gospodarske škole Varaždin, Ekonomskog fakulteta Zagreb i hotela Kaj iz Marije Bistrice prvi su dan posjetili ljubljanski kulinarsko-turistički centar KULT 316 koji studentima omogućuje stjecanje praktičnih vještina u realnom okruženju za učenje. Centar ima pokaznu kuhinju, nastavnu hotelsku sobu, konferencijsku dvoranu, vinski podrum, restoran, kavanu te prvu školsku mikropivovaru i prvu školsku turističku agenciju u Sloveniji. Uslijedio je posjet Biotehniškom izobraževalnom centru Ljubljana gdje su se imali priliku upoznati s organizacijom rada i aktivnostima ove javne ustanove u kojoj se pruža mogućnost školovanja u biotehnološkom sektoru te sektoru turizma i ugostiteljstva.

Idući dan proveli su na Bledu gdje su naučili kako se radi Originalna bledska kremšnita po recepturi staroj 70 godina. Uslijedio je posjet Visokoj školi za ugostiteljstvo, wellness i turizam Bled gdje ih je dočekao ravnatelj Peter Mihelčič s kojim su razgovarali o obilježjima školstva u području turizma i ugostiteljstva u Sloveniji uspoređujući ga s hrvatskim modelom.  

Sljedeća destinacija bila je Italija gdje su u okolici Trsta posjetili agroturizam Le Torri di Slivia u sklopu kojeg je i špilja Grotta delle Torri di Slivia, jedna od turističkih atrakcija tog kraja.  Posjetili su i pržionicu kave „Antica Tostatura Triestina“  u kojoj se kava prži na tradicionalan način, koristeći bukovinu, kako bi se postigla jedinstvena aroma i kvaliteta. Slijedi odlazak u tršćansku robnu kuću Eataly u kojoj se mogu pronaći najbolji talijanski proizvodi visoke kvalitete poput čokolade, talijanskih vina, svježe tjestenine i lokalnih eko proizvoda.

Posljednjeg dana obišli su u okolici Udina pršutanu San Danielle gdje im je uz stručno vodstvo predstavljen koncept procesa proizvodnje njihova pršuta; posebna obrada svinjskog buta, odabrane pasmine svinja koje daju butove izvanredne kvalitete te izostavljanje dimljenja što proizvodu daje specifičnu aromu.

Nova saznanja s ovog putovanja svi sudionici podijelit će s kolegama i učenicima te ih implementirati u svoj daljnji profesionalni rad.

 

Pripremila:

Sanja Kovačić,

koordinator projekta u SŠ Prelog

 

                                     




VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15383772
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju