POSJET NAJBOLJIM ŠKOLAMA UGOSTITELJSTVA U ITALIJI
Autor: Željka Ivančok Varga, 24. 5. 2023.
Proizvodi talijanske kuhinje i organizacijski ustroj oduševili su posjetitelje
Početkom svibnja ove godine naš ravnatelj Tomislav Gregur, pedagoginja Tanja Lilić i strukovni učitelj ugostiteljskog posluživanja Robert Režek bili su dio tima koji je u okviru projekta ReCeZa putovao na 5-dnevno stručno usavršavanje u Italiju.
Prvo su u gradiću Colornu koji se nalazi blizu Parme posjetili Međunarodnu školu talijanske kuhinje – ALMU, koja slovi za jednu od tri najbolje kulinarske škole na svijetu. Ondje su imali prilike upoznati se s organizacijskim ustrojem te prestižne kulinarske ustanove koja je u nepunih 30 godina djelovanja postala najcjenjeniji centar obrazovanja za talijansko kulinarstvo i ugostiteljstvo u cijelosti na međunarodnoj razini. Posjetili su njihove laboratorije, stručne kabinete i predavaonice, razgovarali s njihovim stručnjacima i studentima.
Bili su i u gradu Pollenzu, u provinciji Cuneo gdje se na nekadašnjem posjedu kraljevske obitelji Savoia nalazi vrhunsko Sveučilište gastronomskih znanosti, usmjereno na koncept „Slow food-a“. Riječ je o konceptu tzv „spore hrane“, koja uključuje manje porcije, više različitih okusa, kreativne kombinacije obroka s različitim pićima, vraćanje gastronomskim korijenima i borbi protiv globalizacije i brze prehrane. Tamo su posjetili Banku vina, Laboratorij hrane, Laboratorij za senzornu analizu i Akademske stolove. Imali su prilike kušati jela u kojima se koriste isključivo prirodni sastojci, bez sintetičkih aroma.
U naselju Monticello u provinciji Romi posjetili su Eataly, jednu od prehrambenih robnih kuća čija je ponuda orijentirana isključivo na proizvode domaćeg podrijetla i to prije svega ekološke, isključivo regionalne i s etiketom Made in Italy.
Svi ovi posjeti i edukacije imaju za svrhu proširiti vidike naših nastavnika i stručnih suradnika u edukaciji naših učenika u domeni ugostiteljstva i turizma. Razmjena iskustava, različiti primjeri dobre prakse i iskustva drugih uvijek su dobar temelj za nova i drugačija promišljanja, a sve sa ciljem dobivanjem čim kvalitetnijih i konkurentnijih mladih ljudi na tržištu rada.
Pripremila: Sanja Kovačić
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383765