POSJET NAJBOLJIM UGOSTITELJSKIM ŠKOLAMA NA SVIJETU
Autor: Željka Ivančok Varga, 18. 8. 2023.
Stručno usavršavanje u Švicarskoj
Od 3. do 6. srpnja ove godine u okviru projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok organizirano je još jedno stručno studijsko putovanje, ovaj put u Švicarsku.
U spomenuto putovanje bili su uključeni partneri na projektu - Srednja škola Prelog, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Srednja škola Zabok, Gospodarska škola Varaždin, Ekonomski fakultet Zagreb, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Opatija, Biotehnički obrazovni centar Ljubljana te Srednja škola Zabok koja je nositelj projekta.
U okviru putovanja posjetili su prvo EHL – Ecole Hoteliere de Lausanne u gradu Lausanni. Riječ je o ugostiteljsko-hotelijerskoj školi koja ima status najbolje ugostiteljske škole na svijetu. Ta je škola pionir u metodama podučavanja ugostiteljskih zanimanja u Švicarskoj i postavlja svjetske standarde izvrsnosti u ovom području. Njihov restoran jedini je obrazovni restoran u Švicarskoj koji ima i Michelinovu zvjezdicu.
U gradu Montreux razgledali su potom još dvije ugostiteljske škole te su bili upoznati s njihovom organizacijom i koncepcijom poslovanja; Hotel Institute Montreux, školu za ugostiteljstvo i poslovni menadžment koja ima status sedme najbolje ugostiteljske škole na svijetu te SHMS – Swiss Hotel Management School, treću najbolju ugostiteljsku školu na svijetu i drugu najbolju u Švicarskoj.
Tijekom boravka u Švicarskoj sudionici su imali priliku vidjeti u Lausanni sjedište Međunarodnog olimpijskog odbora, prošetati uz Ženevsko jezero te razgledati grad Ženevu. Iz Srednje škole Prelog na ovom studijskom putovanju bili su ravnatelj Tomislav Gregur, koordinatorica na projektu ReCeZa Sanja Kovačić te stručna suradnica - pedagoginja Tanja Lilić. Sudionici ističu da je ovo putovanje bilo iznimno korisno jer im je omogućilo vidjeti što i kako u domeni turističko ugostiteljskog (i hotelskog) obrazovanja rade neki od najboljih na svijetu. U našim hrvatskim okvirima dosta je toga drugačije jer tamošnje škole raspolažu s daleko većim budžetom od nas. To se vidi i po izgledu i opremljenosti škola. Njihovi polaznici iznimno puno vremena provode na praktičnoj nastavi. No, ono što je i njima i nama zajedničko jest činjenica da puno pažnje posvećuju razvoju komunikacijskih vještina kod svojih polaznika, suradnji, projektima te globalnom povezivanju, a sve u cilju što bolje pripreme polaznika za tržište rada.
Pripremila: Sanja Kovačić
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383768