SŠP obilježila Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Autor: MARIJA OTO, 7. 10. 2013.
Učenici SŠ Prelog su zajedno sa svojim profesorima vjeroučiteljima Anicom Čerepinko i Stjepanom Trstenjakom organizirali u četvrtak 3. listopada 2013. godine posvetu kruha, peciva i slastica koje su samostalno izradili naši učenici pekari i slastičari.
Dani kruha i zahvale za plodove zemlje obilježavaju se svake godine tijekom mjeseca listopada uz molitvu, blagoslov te simbolično blagovanje kruha. Time zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima i uspjesima kojima smo tijekom godine kao narod iili kao pojedinci bili podareni. Kruh ne predstavlja samo običnu namirnicu, on je uvijek imao snažnu simboliku života, topline doma, davanja, uspjeha i novih početaka.
Uz prigodne recitacije Barbare Slaviček (3.G) i Josipe Čonkaš (3.G) o kruhu i njegovom značenju te vjeroučiteljice Anice Čerepinko, koja je skrenula pažnju učenicima na važnost kruha, ali i međusobnog zajedništva ljudi, blagoslov kruha predvodio je župni vikar Siniša Preiner. Kruh i raznovrsna peciva za blagoslov pripremili su naši učenici pekari i slastičari uz pomoć svojih mentorica Jasminke Kalšan i Jasenke Poljak, Anice Naranđe, Gordane Žvorc.
U skladu s manifestacijom uređeno i predvorje naše škole za koje se pobrinula knjižničarka Nataša Sakač sa svojim neumornim pomoćnicima: Dorotejom Glavinom (4.G2), Dorotejom Vrček (4.G2), Nikolom Trstenjakom (4.G2), Barbarom Zadravec (4.G2) koji su izrezivali slike kruha i tekstove o kruhu kako bi uredili pano te su napravili slikokaz o nastajanju i značenju kruha koji se prikazivao tijekom cijelog blagoslova na velikom zaslonu u školi.
Manifestacija Dani kruha i zahvale nastavila se i u subotu, 5. listopada 2013. godine, na Trgu slobode u Prelogu u organizaciji Turističke zajednice Grada Preloga. Cilj je manifestacije pokazati bogatstvo tradicije i baštine našeg kraja s izložbom i degustacijom kruha, kolača te bogatom paletom plodova zemlje. Uz brojne goste iz Preloga i okolice, na manifestaciji se predstavila i SŠ Prelog s raznovrsnim pecivom domaće radinosti naših pekara, a jela su posluživali učenici smjera turističko-hotelijerski komercijalist.
Galeriju svih slika možete pogledati ovdje.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383773