POSJETILI SMO TRI REGIONALNA CENTRA KOMPETENTNOSTI ZA TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
Autor: Đurđica Katanec, 27. 10. 2023.
U Opatiji, Puli i Splitu ostvarena još tri sjajna studijska putovanja za učenike i nastavnike
Kontinuirana stručna usavršavanja jedan su od imperativa današnjice kako u obrazovnom sustavu, tako i na tržištu rada. Zahvaljujući uključenosti u međunarodni projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok učenici i nastavnici Srednje škole Prelog imaju uistinu puno prilika za usavršavanja u struci.
Proteklog tjedna, od 19. do 21. listopada 2023. posjetili su tako Regionalne centre kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva u Opatiji, Puli i Splitu.
OPATIJA
Učenice smjera kuhar; Vita Strnad, Manuela Oršuš, Valerija Petrov i Ivana Večenaj zajedno s učenicima i nastavnicima iz drugih partnerskih škola iz Varaždina, Bjelovara i Zaboka u Opatiji su posjetile tamošnji spomenuti Centar smješten u Srednjoj ugostiteljskoj školi Opatija kako bi se upoznale s aktivnostima koje je taj Centar do sada proveo, te onima koje planira napraviti do završetka projekta. Bila je to prilika i za radionicu izrade tradicijskih jela. Domaćini su tako gostima prezentirali tradicijska jela svog kraja, dok su gosti prezentirali jela iz sjeverozapadne Hrvatske; međimursku gibanicu, varaždinske klipiće te zagorske štrukle s vrhnjem i maslacem. Razgledali su centar Opatije te bili na radionici izrade suvenira od čokolade s motivima iz hrvatske povijesti. Prezentaciju je provela predstavnica tvrtke Croatian Choco Concept – Atelier Ecostyle. Razgledali su i Boutique & Design hotel Navis 5* te se informirali o konceptu njihova rada. U gradu Rijeci razgledali su Kašeticu, brendirani izložbeno–prodajni centar koji okuplja lokalne proizvođače poljoprivrednih proizvoda. Posebno su im predstavljeni rad i proizvodi obiteljskog gospodarstva Kali Medveja – Povratak tradiciji, poznat po izradi proizvoda od maruna. U pratnji naših učenika bili su nastavnici Jasminka Kalšan, Goran Žižek i Vlado Bogomolec.
PULA
Učenici smjera kuhar Lukas Bubek, Mark Strbad, Stjepan Novak i Tin Horvat bili su u timu učenika i nastavnika okupljenih u projektu ReCeZa koji su posjetili Regionalni centar kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu Pula. Taj je Centar smješten u Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, gdje su ih ljubazni domaćini prvo upoznali sa svojim aktivnostima, a potom ih kroz vođenu radionicu učili kao napraviti istarski žgvacet s fužima, ombolu s kiselim kupusom i špagete „Mare e monti“. Gosti sa sjevera donijeli su međimursku gibanicu, mlince sa žgancima, čvarkuše, klipiće i pogače. Razgledali su i povijesnu jezgru Pule, te posjetili vinariju Benazić, gdje su mogli učiti o procesu proizvodnje istarske malvazije i istarskog terana. Učili su i kako pravilno degustirati maslinovo ulje, te koja se jela najbolje sljubljuju s istarskim vinima. U Vodnjanu su posjetili seoski turizam i izletište Rustica Stancija Guran, gdje su im uz degustiranje predstavljeni njihovi proizvodi poput voćnih sokova, marmelada, čajeva, istarskih kobasica, pršuta, sireva i maslina. Sudjelovali su i u radionici izrade čaja od šipka. U pratnji preloških učenika bile su nastavnice Slađana Herman i Milena Štajerec.
SPLIT
Ekipu preloških učenika koji su se uputili u Split zajedno s ostalim učenicima i nastavnicima škola koje su partneri u projektu ReCeZa bili su Neven Tuksar, Erik Hižman, Dorian Goricaj i Deni Kerovec. Njihovo odredište bio je Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Split, te su u okviru putovanja posjetili prvo Srednju strukovnu školu „Blaž Jurjev Trogiranin“ u Trogiru, koja je partnerska škola u okviru splitskog Centra. Tamo su sudjelovali u radionici izrade lokalnih specijaliteta poput brudeta od hobotnice s njokama, arambašića, crnog rižota, fritula i trogirskih rafiola. Gosti su domaćinima prezentirali kukuružnjače, luleke od krumpira u umaku od šljivovice, zagorske štrukle, pire od cikle, varaždinske klipiće, međimursku gibanicu i dr. Nakon druženja i razmjene iskustava u školi posjetili su u Podgori kušaonicu i uljaru Acinger gdje su učili kako se proizvodi maslinovo ulje i u čemu je razliku u pojedinim vrstama ulja. Razgledali su i kušaonicu u kojoj se osim maslinova ulja prodaju brojni drugi specifični suveniri tipični za taj dio Dalmacije. Vremena je bilo i za posjet povijesnog jezgri grada Splita i razgleda Dikolecijanove palače, a prije povratka kući išli su i na kanjon rijeke Cetine gdje su posjetili restoran Kaštil Slanica, vidjeli kako se izrađuje njihov tradicionalni kruh ispod peke, te razgledali taj specifični ugostiteljski objekt koji se nalazi unutar kule iz 16. stoljeća, a u svojoj ponudi naglasak stavlja na drevna jela Dalmatinske zagore. U pratnji učenika iz SŠ Prelog bili su nastavnici Sanja Kovačić, Robert Režek i Danijel Naranđa.
Napisala: Sanja Kovačić
Fotografije: SŠ Prelog i SŠ Zabok
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383765