PARIŠKO ISKUSTVO RAVNATELJA TOMISLAVA GREGURA
Autor: Željka Ivančok Varga, 22. 11. 2023.
Studijsko putovanje u Francusku
Projekt ReCeZa – Regionalni centar Zabok koji traje od 2020. godine i u kojem je Srednja škola Prelog jedan od partnera do kraja ove kalendarske godine bit će završen. U okviru projekta održan je cijeli niz domaćih i inozemnih edukacija kako za učenike, tako i za nastavnike. Posljednja edukacija realizirana je prošlog tjedna, od 13. do 18. studenog u francuskoj prijestolnici - Parizu.
Kad pomislimo na najbolje kuhinje svijeta, među prvima koja većini padne na pamet, francuska je kuhinja. Usklađivanje okusa, mirisa, tehnika izrade i besprijekornog serviranja hrane, upotpunjene u pravilu finim vinima, odlika je koju francuski kuhari njeguju stoljećima. Koliko su u tome uspješni, najbolje potvrđuje činjenica da je njihova cjelokupna gastronomija uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske nematerijalne kulturne baštine.
Dio šarma, ljepote, sklada i finoće francuske enogastronomije imao je prilike iskusiti i Tomislav Gregur, ravnatelj Srednje škole Prelog koji je na ovom studijskom putovanju bio zajedno s partnerima iz Srednje škole Zabok, Gospodarske škole Varaždin i Turističko– ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar.
U okviru putovanja posjetili su Ecole Ducasse – Paris Studio, instituciju u kojoj su učenje, razmjena znanja i kreiranje novih gastronomskih trendova temeljni postulati. Osnivač škole je Alain Ducasse, jedan od najnagrađivanijih kuhara na svijetu, koji trenutno vodi tri restorana od kojih svaki ima tri Michelinove zvjezdice; u Monaku, Parizu i Londonu. Školu kontinuirano pohađa preko tisuću polaznika iz cijeloga svijeta koji uče „male tajne velikih kuhara“. Gosti iz Hrvatske, među kojima i ravnatelj T. Gregur razgledali su cijelu školu, informirali se o filozofiji i konceptu njena poslovanja te prošli kroz jednu praktičnu radionicu.
Posjetili su i Le Cordon Bleu, svjetski poznatu obrazovnu instituciju za pružanje najviše razine kulinarskih i ugostiteljskih poduka. Tamo su imali priliku prisustvovati radionici slavnog pastry chefa Emanuela Martelli koji ih je podučio tajnama tehnike pripreme macarona, luksuznih francuskih kolačića izrađenih od bjelanjaka, šećera, bademovog brašna i prehrambenih boja.
Bili su i u regiji Loire u posjeti vinarijama Caves Ambacia te Domaine Dutertre, a potom i u regiji Champagne gdje su razgledali svjetski poznate vinarije za proizvodnju šampanjca; Moet&Chandon i Champagne Charles Mignon.
U okviru posjeta razgledali su i neke od najvećih turističkih atrakcija Pariza poput Eiffelovog tornja i muzeja Louvre.
Napisala: Sanja Kovačić
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383768