KOLIJEVKA RENESANSE ODUŠEVILA PRELOŠKU EKIPU
Autor: Željka Ivančok Varga, 19. 3. 2024.
Povratak srednjoškolaca iz predivne Italije
Preloški srednjoškolci sretno su se vratili iz Italije gdje su boravili u sklopu Erasmus+ projekta Go4eXperience VI. Na mobilnosti u trajanju od dva tjedna sudjelovali su sljedeći učenici: Dora Kos, Anna Fernandez Mekovec, Tia Križaić ,Karolina Težak, Neven Tuksar, Josip Baumgartner i Lukas Bubek te strukovni nastavnik Robert Režek koji je bio na praćenju rada (job shadowing). Boravili su u apartmanima u omiljenoj turističkoj regiji Veneto u blizini grada Trevisa, poznatom po bogatoj povijesti srednjovjekovnih gradskih zidina, labirintima slikovitih kanala i prekrasnoj „Fontana delle Tete“ koja svjedoči i označava grad iz renesansnog razdoblja. Grad ima oko 84.000 stanovnika i udaljen je tridesetak minuta vlakom od Venecije koju su učenici sa svojim nastavnicima posjetili u slobodno vrijeme. Učenici i nastavnik Robert Režek usavršavali su se u vrhunskom restoranu La Cucina di Crema, a ovu suradnju omogućio je Goran Žižek koji je svoju karijeru gradio baš u tom restoranu, a kao pratnja bio je idealna podrška učenicima za vrijeme obavljanja prakse jer je pomogao u komunikaciji i dogovorima.
La Cucina di Crema obiteljski je restoran u kojem vlasnici Valter Crema, Sonia Vettorello te njihova kći Lina Crema pripremaju i nude tradicionalnu venetsku kuhinju isključivo sezonskim i svježim namirnicama domaćih proizvođača na vrlo moderan i svojstven način. Suđe koje se stavlja pred goste, kao i lusteri, izrađeni su od murano stakla, a čaše od tankog i vrhunskog kristala. Iako vlasnici cijene estetiku i njeguju specifično uređenje, svjesni su kako bogatstvo restorana predstavljaju djelatnici te svoje kuhare i konobare redovito šalju na usavršavanje. To su razlozi zašto je La Cucina di Crema idealno mjesto za učenike SŠP-a kako bi upoznali pravi talijanski odnos prema ugostiteljstvu. Dok su budući kuhari Neven, Lukas i Josip učili kako ručno raditi tjesteninu, spremiti savršen rižoto i dekorirati tanjure prema najnovijim trendovima, slastičarka Karolina spremala je pravi talijanski tiramisu. Učenice Anna, Tia i Dora naučile su pripremiti popularno talijansko piće Aperol Spritz te usavršile tehniku pripreme različitih napitaka od kave te dekantiranje i pravilno posluživanje vina.
Učenici i nastavnici s ovog puta vratili su se obogaćeni profesionalnim i međuljudskim vještinama. Svakodnevno su surađivali s talijanskim kolegama i pratili upute mentora koji vole svoj posao i rade punim srcem, što učenici i prepoznaju. Provođenjem ovakvih mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekata mala škola velikog srca aktivno ulaže u odgojno-obrazovni sustav i profesionalnu budućnost svojih učenika.
Tekst: Goran Žižek, nastavnik mentor
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15383768