preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

RADIONICA ZDRAVIH ZALOGAJA

Autor: Željka Ivančok Varga, 26. 1. 2025.

Priprema jela za oboljele od celijakije

Praćenje trendova u pripremi zdrave hrane za osobe oboljele od celijakije i sličnih bolesti postalo je ključno u suvremenoj prehrani. S obzirom na to da osobe s celijakijom ne smiju konzumirati gluten, a mnoge druge slične bolesti također zahtijevaju posebnu pažnju u odabiru namirnica, važno je biti u trendu s novim saznanjima, proizvodima i metodama pripreme hrane.

Noviteti u području bezglutenske prehrane i alternative za tradicionalne sastojke omogućuju bolje probavljanje, poboljšanje nutritivnih vrijednosti obroka i bolju kvalitetu života oboljelih. Također, trendovi poput upotrebe lokalnih, organskih i prirodnih sastojaka, kao i edukacija o sigurnim praksama pripreme, pomažu u smanjenju rizika od kontaminacije glutenom i drugih alergena, čime se osigurava zdraviji i sigurniji način prehrane. O svemu tome slušali su naši budući slastičari na radionici koju su vodile Marija Goričanec i Samanta Purić iz Udruge oboljelih od celijakije SZ Hrvatske. Sa svojim strukovnim nastavnikom Vladom Turekom izradili su savijaču sa sirom, slatku čašu od prosa, palačinke od heljde s nadjevom od grčkog jogurta i preljevom od borovnica, pitu od jabuka, popularni mousse od čokolade i slanutka te roladu od čokolade. 

Ova je aktivnost također realizirana u okviru projekta SHE u koje je uključena Srednja škola Prelog.




VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Ožujak 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
24 25 26 27 28 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15407677
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju