preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

UTVRĐIVANJE PRISUTNOSTI UMJETNIH BOJILA U ŽUMANJCIMA

Autor: Željka Ivančok Varga, 31. 5. 2025.

Realizacija školskog projektnog istraživanja

Znate li koje boje treba biti žumanjak? Intenzivnije obojeni žumanjak je bolji? Što bi trebali kupovati?

Ovo su neka od pitanja koja u nama izazivaju dileme.

Zbog različitosti u boji, odlučili smo provesti istraživanje postoje li na tržištu jaja koja sadrže umjetna bojila u žumanjcima, a istovremeno smo htjeli saznati navike potrošača kada se odluče za kupnju jaja.

Nositelji projekta su nastavnici Davor  Hostić, prof. izvrstan savjetnik iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin i Jasminka Kalšan, prof. savjetnik iz Srednje škole Prelog

Glavne pretpostavke su bile:

  • Na temelju široke palete nijansi boja žumanjaka,  da jaja koja mi, potrošači, kupujemo možda sadrže umjetne boje. To je ujedno bila i naša glavna pretpostavka.
  •  da su potrošači uvjereni u kvalitetu jaja kada ih kupuju  i da obraćaju pažnju na cijenu.

U anketi su sudjelovali učenici i roditelji učenika Srednje škole Prelog i Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin

Većina farmi koje su okrenute masovnoj proizvodnji jaja svoje kokoši hrani hranom koja sadrži ekstrakte ksantofila(smeđa boja u biljkama) i luteina( boja u zelenom lisnatom povrću). 

Prehrana bogata lišćem nevena, žutim kukuruzom, zelenom hranom poput lucerne, narančinim korama, algama, mrkvom i sjemenkama stvara narančastu nijansu žumanjka. S druge strane, svijetli - gotovo bijeli - žumanjak znači da u prehrani kokoši koje nose ta jaja dominira sirak, zrno biljke koja sadrži manje pigmentacije od žutog kukuruza ili mrkve.

Što se tiče žumanjaka koji su crvenkaste ili crveno-narančaste boje, nijansa dolazi od ekstrakta ksantofila zvanog zeaksantin, koji se nalazi u tamnocrvenim ili zelenim biljkama kao što su paprika, kelj, špinat i brokula. Ovi tamniji žumanjci obično su bogatiji hranjivim tvarima poput omega-3, karotenoida i luteina.

Iako su prirodni pigmenti poželjniji, njihova dostupnost i jačina mogu biti nedosljedni, što neke proizvođače navodi na korištenje sintetičkih bojila kako bi postigli ujednačenu obojenost žumanjka.

Kantaksantin i Beta-apo-8'-karotenal su široko korišteni sintetički pigmenti u peradarskoj industriji. Proizvode tamno narančasto-crvenu nijansu i učinkoviti su u malim količinama. Međutim, njihova je upotreba regulirana zbog zabrinutosti oko potencijalnih učinaka na zdravlje.

 

U eksperimentalnom radu utvrđivali smo prisutnost umjetnih bojila u žumanjcima jaja, koristeći metodu koja se temelji na obezbojenju prirodnih bojila dušičnom kiselinom.

NaNO2+HCl→NaCl+HNO2

Hipoteze projektnog istraživanja

1. Jaja koja sadrže umjetna bojila nalaze se na policama trgovina i drugdje.

2. Umjetna bojila nisu prisutna u domaćim jajima.

3. Postoji razlika u izgledu žumanjka bez umjetnih boja i onih s umjetnim bojama.

4. Potrošačima su kod odabira jaja važni cijena i kvaliteta.

Eksperimentalni dio napravljen je u kemijskom laboratoriju Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Opis rada:

 Kemikalije

  • mješavina alkohola i etera (10 ml 96% etanola + 30 ml dietiletera)
  • 5% otopina NaNO2
  • konc. HCl

Laboratorijska oprema

  • Čaša (100 ml)
  • Staklena šipka
  • Epruvete
  • Stakleni lijevak
  • naborani filter papir
  • 2 mjerne pipete (5 ml)

Odvojili smo žumanjke od bjelanjaka i žumanjke dobro homogenizirali. Dodali smo 10-15 ml mješavine alkohola i etera u malo žumanjka i dobro promiješati. Filtracijom smo odvojili Žutu alkoholno etersku otopinu od pahuljičastog ostatka. u 5 ml bistre otopine smo dodali 1 ml 5%  otopine NaNO2 i nekoliko kapi HCl i snažno protresti. Dušična kiselina nastala iz NaNO2 i HCl, obezbojuje prirodne žumanjke, ali ne obezbojuje umjetna bojila.

U istraživanju smo koristili uzorak od  8 jaja različitih proizvođača i dobavljača iz raznih načina uzgoja.

uzorak

Način uzgoja

Prisutnost boje nakon dodatka kemikalija

1

Kavezni uzgoj

DA

2

Slobodan uzgoj

NE

3

Kavezni uzgoj

DA

4

Podni uzgoj

DA

5

Kavezni  uzgoj

DA

6

Slobodni  uzgoj

NE

7

Kavezni uzgoj

DA

8

Kavezni uzgoj

DA

 

Eksperimentom smo otkrili da sva nasumično odabrana jaja kupljena od različitih proizvođača ili dobavljača, sadrže umjetne boje, osim 2 uzorka koja su iz ekološkog uzgoja. Boja žumanjka utječe na našu percepciju njegove ukusnosti Jaja koja nisu intenzivno obojenog žumanjka, teže se prodaju što sigurno nije u interesu proizvođača.  Sva su jaja na tržištu kontrolirana kao i hrana kojom se utječe na boju žumanjka.

REZLUTATI POKUSA

Kupovne navike potrošača odredili smo metodom anketiranja

Rezultati ankete:

Anketom koju smo proveli u SŠ Prelog  i Varaždin među kolegama, učenicima i roditeljima, otkrili smo da unatoč trenutno nižoj kupovnoj moći, potrošači prvo gledaju na kvalitetu, a tek onda na cijenu jaja.

Zaključak:

Ipak, možete bezbrižno jesti žumanjke bilo koje boje; svi oni imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti. Boja jaja jednostavno ukazuje na vrstu nutrijenata koje unosite, a ne na to koliko nutrijenata ima. Industriji proizvodnje jaja u interesu je prilagoditi se tržištu, što se postiže dodatkom umjetnih boja u hranu kokoši. Takva hrana je pod kontrolom stručnjaka i sigurna je za upotrebu.

U prilogu možete pogledati cijeli dokument s rezultatima ankete.


Priloženi dokumenti:
projekt_25.docx (14.92 MB)


VIRTUALNA ŠETNJA

UPISI u 1. razred za 2024./2025. školsku godinu

UPISI FILM - (za osmaše)

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Lipanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 15448626
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju