Tak to dela baka Kata
Autor: Đurđica Katanec, 16. 11. 2014.
Gospođa i cijenjena baka naše kolegice Željke Podgorelec, Katarina Pandur, našim je pekarima otkrila male tajne bakinih kuružnjača i kuruznoga kruha
Čočaj Rinor, Vibovec Dora i Novak Patrik učenici su 2. SKP razreda i prošli su tjedan zajedno s mentoricom Jasminkom Kalšan ugostili pravu iskusnu domačicu i sokačicu koja je specijalno za njih demonstrirala kompletnu pripremu dvaju pekarskih proizvoda iz bogate škrinje međimurskih tradicionalnih recepata. Radilo se o kukuruznom kruhu i kukuružnjačama. Našim je pekarima to iskustvo i više nego dragocjeno jer ih čeka tržište koje će kroz koju godinu vrebati samo ovakve domaće recepte, s brižno odabranim eko namirnicama, bez raznih emulgatora i ostaloga. Tako oni sada barataju frazama kao što su presejati domočo meljo, popariti meljo, spuljkati kruha.
Cijeli je proces proizvodnje zabilježen budnim očima učenika i fotografskim okom koje, nažalost, nije zabilježilo miris i slatki okus kruha i kuružnjača.
Rinor, Dora, Patrik i stručna učiteljica Jasminka od srca zahvaljuju baki Kati na iskustvu i vještini koju je prenijela na njih jer često stare recepte nije dovoljno samo prepisati. Važan je osjećaj pod rukom – „onak, kaj ti na niti pretrdo niti premefko“. Srećom, blagdan sv. Lucije je blizu pa ćemo ponoviti gradivo...
Jasminka sa svojom pekarskom ekipom i Željka sa svojom bakom Katarinom
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15384379