SŠP-ovci u tvornici "slatkog grijeha"
Autor: Đurđica Katanec, 3. 1. 2015.
Izvanučionična nastava u Riegersburgu: sredinom prosinca 2014. učenici 1. SK, 2. SKP, 2. THK, 3. SK, 3. KU i 4. EK razreda te njihovi voditelji Anica Naranđa, Darinka Mustač, Krunoslav Tilošanec, Mirela Petković i Vlado Turek posjetili su tvornicu čokolade Zotter.
Priča o tvornici čokolade Zotter započinje 1992. godine kada je vlasnik tvornice Josef Zotter u stražnjoj prostoriji svoje slastičarnice u Grazu počeo ručno izrađivati čokolade. Već 1999. godine otvara tvornicu čokolade, a 2007. proširuje ju da bi zadovoljila potrebe „bean to bear“ proizvodnje (čokolada se proizvodi izravno iz zrna kakaovca) i Schoko-Laden-Theatera u kojem posjetitelji mogu upoznati proces proizvodnje i kušati mnoštvo različitih vrsta čokolada.
Danas tvornica ima više od stotinu zaposlenih, dnevno se proizvodi čak 80.000 čokolada, a tvornicu godišnje posjeti više od 250.000 turista.
Tvornica je orijentirana isključivo na organsku i fair-trade proizvodnju („bio and fair“). U svaku čokoladu, kao i u dizajn i ambalažu proizvoda, unesena je velika količina mašte i kreativnosti.
Po dolasku u Zotter otišli smo u kino-salu u kojoj se prikazivao kratak dokumentarac o uzgoju kakaovca u srednjoameričkoj državi Belize, a zatim je slijedilo "carstvo čokolada“…
Šetnjom po tvornici upoznali smo proces proizvodnje istovremeno isprobavajući mnoštvo različitih vrsta čokolada. Svatko je dobio keramičku žličicu kojom smo grabili čokoladu i uživali u njenom izvrsnom okusu.
Isprobali smo svježe mljevena zrna kakaa iz različitih zemalja, različite vrste tekućih čokoladnih smjesa iz čokoladnih fontana, tamne čokolade s različitim udjelima kakaa, raznobojne voćne čokolade, čokoladne napitke, čokoladne lizalice, čokoladne praline…
I kad nam se činilo da je priča završila, put nas je odveo dalje u završne odaje Zotterova Schoko-Laden-Theatera, a tamo se kušaju punjene, ručno rađene čokolade. Narezane su na kockice i smještene u vagončiće koji u krug putuju žičarom, a kad se vagončići isprazne, domaćice ih opet napune.
Zadnja prostorija prije izlaska je tvornička prodavaonica gdje su na policama ponuđene sve čokolade koje smo prethodno kušali, ali i mnoge druge zanimljive stvari.
No to nije sve. Nakon uživanja u čokoladi, prošetali smo po imanju oko tvornice i uživali u prekrasnom krajoliku i vlastitom zoološkom vrtu. Posebno nam je zanimljivo bilo „Groblje propalih ideja“ gdje su sahranjene sve neuspjele Zotterove ideje.
Ovaj veoma zanimljiv i poučan izlet zaokružili smo šetnjom po prekrasnom Grazu. Razgledali smo njegove kulturno-povijesne znamenitosti, božićni sajam, vidjeli poznate jaslice od leda i uživali u predbožoćnom ugođaju…
Tekst: Ana Škoda 4.EK
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
Ukupno: 15384379