preskoči na sadržaj

Srednja škola Prelog

 > Naslovnica
Vijesti

POSJETILI SMO PRIVATNI MUZEJ UREĐAJA I STROJEVA U IVANOVCU

Autor: Željka Ivančok Varga, 7. 11. 2016.

Proteklog tjedna naše je ekonomiste  fascinirao privatni muzej  u kojem se čuva mnoštvo starih uređaja i strojeva, a brojne od njih su čak i uspjeli isprobati.

Koliko puta prolazimo kroz Ivanovec, a nismo ni svjesni kakvo blago čuva g. Josip Balog u prostorijama tamošnjeg Zadružnog doma.  Naime, g. Balog godinama vjerno skuplja stare uređaje i strojeve pa se u njegovom muzeju uređaja i strojeva danas nalazi više od 400 eksponata. Ima tu starih pisaćih strojeva, računala, računskih strojeva, kalkulatora, televizora, radio uređaja, gramofona, kamera, telefona itd.

Kad je učenica Tea Novak na satu Poslovnih komunikacija učila o povijesti pisaćih strojeva,  spomenula je profesorici  Mireli  Petković kako jedan striček u Ivanovcu ima puno starih pisaćih strojeva što je profesoricu jako zaintrigiralo te je  za učenike 1.EK razreda ubrzo organizirala stručni posjet u spomenuti muzej.

Posjet se održao 27. listopada 2016., a posjetu se pridružila i profesorica  Dragica Koštarić. S velikim zanimanjem učenici  su razgledali  zbirku. Ljubazni  g. Balog  pokazao im  je zbirku, demonstrirao im kako rade neki od uređaja te im ispričao razne zanimljivosti o uređajima iz svoje zbirke.

        

S obzirom na to da je ovaj stručni posjet održan u okviru predmeta Poslovne komunikacije, naglasak je stavljen na staru uredsku opremu. Učenici su najprije pogledali kako su izgledali stari pisaći strojevi te su pokušali i  pisati na njima. Krenuli su od najstarijih mehaničkih pisaćih strojeva preko električnih pisaćih strojeva sve do elektroničkih pisaćih strojeva. Najstariji  je pisaći stroj iz zbirke  pisaći stroj Oliver Stolzenberg  iz 1894. godine. Posebno  zanimljivi bili su im  i  pisaći strojevi  s  drugim vrstama pisma kao što su  pisaći stroj s arapskim pismom, pisaći stroj s ruskim pismom itd. Zaključili su kako je na starim pisaćim strojevima bilo puno teže pisati nego na današnjim tipkovnicama računala, ali im se pisanje na pisaćim strojevima jako dopalo.

        

Pogledali  su i stara računala kao što je  nekad vrlo popularno računalo Commodore 64 te računalo Orao kao i  prva prijenosna računala. Zanimljivo je bilo čuti kako su se neki dijelovi za računala Orao proizvodili u Ivanovcu, a računala su se sklapala u Varaždinu.

        

Učenici su razgledali  i  stare računske strojeve, stare telefone, faks-uređaje, teleks-uređaje, fotokopirne uređaje, strojeve za razvrstavanje i brojanje novca,  kalkulatore itd. Saznali  su da je tvrtka Digitron iz Buja  bila prva europska tvrtka koja je 1971. proizvela džepno računalo DB 800, a primjerke kalkulatora tvrtke Digitron imali su priliku vidjeti u ivanovečkom muzeju. Interesantno je bilo čuti i kako su se računski strojevi i kalkulatori u prošlom stoljeću proizvodili u Tvornici računskih strojeva u Zagrebu, a  sklapali su se  i u međimurskom Donjem Vidovcu!

               

Od ostalih uređaja učenici su  vidjeli stare televizore, radio uređaje, gramofone, kamere, fotoaparate, videorekordere, projektore i mnoštvo drugih starih uređaja.  Pogledali su i  kratak filmić prikazan pomoću starog projektora, a poseban doživljaj  bio je slušati pjesmu Jasenka Houre „Mojoj majci“ sa starog gramofona.

Na kraju ovog stručnog posjeta učenici su zaključili kako je bilo vrlo zabavno i  poučno.  Gospodinu Balogu zahvaljujemo na gostoprimstvu.

 

 
UPISI

 

UPUTE ZA ZAVRŠNI RAD

Kalendar
« Travanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

FILM

Korisni linkovi
Brojač posjeta
Ispis statistike od 25. 10. 2012.

Ukupno: 14927072
CMS za škole logo
Srednja škola Prelog / Čakovečka 1, HR-40323 Prelog / ss-prelog.skole.hr / ured@ss-prelog.skole.hr
preskoči na navigaciju